Shanahan: Irán hagyjon fel minden provokációval!

Külföld, 2019.05.06

Patrick Shananan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere hétfőn Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Iránt, hogy hagyjon fel minden provokációval.

A miniszter hozzáfűzte: az Egyesült Államok a hadereje és az érdekeltségei elleni bármilyen támadásért elszámoltatja majd az iráni vezetést.

Shanahan Twitter-bejegyzése Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó hasonló értelmű hétfői, illetve vasárnapi figyelmeztetését követte. Először vasárnap John Bolton figyelmeztette közleményben Iránt arra, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet. A nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de készen áll arra, hogy bárminemű támadásra válaszoljon, jöjjön ez az iráni Forradalmi Gárdától, az iráni reguláris erőktől vagy bárki mástól. Bolton bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat repülőgéphordozót és bombázó alakulatot küld a térségbe. Az Abraham Lincoln repülőgéphordozónak az Egyesült Államok úgynevezett Középső Parancsnoksága által felügyelt közel-keleti térségbe vezénylését Patrick Shanahan hagyta jóvá vasárnap délután.

Hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter útban az európai körútja első állomására, Finnországba, a repülőgépen újságíróknak úgy nyilatkozott: már jó ideje tart az amerikai erők felkészülése az esetleges iráni támadásokra. Hangsúlyozta, hogy ha nem Irán, hanem egy vele szövetséges szervezet - például a libanoni Hezbollah - támadna meg amerikai vagy vele szövetséges erőket, azért is Iránt tennék felelőssé.

Az amerikai médiumok emlékeztettek arra, hogy a Fehér Ház egy hónappal ezelőtt nyilvánította terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát. A döntést Irán provokációként értékelte. A The Wall Street Journal felidézte, hogy a katari amerikai légitámaszponton B-52 Stratofortress nehézbombázók állomásoznak, és hogy az Egyesült Államok légiereje a múlt hónapban először telepített F-35-ös lopakodó vadászgépeket a közel-keleti térségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!