Sílövő-vb - Ismét norvég dominancia várható - ELŐZETES

Külföld, 2023.02.07

A férfiaknál egyértelműen norvég dominancia, míg a nőknél sokkal nyíltabb küzdelem várható a németországi Oberhofban szerdán rajtoló sílövő-világbajnokságon, amelyen egy magyar indul.

A férfiaknál a világkupa pontversenyének első három helyén a skandináv ország képviselői állnak. Az eddigi 14 egyéni vk-viadalból 13-at megnyertek, csupán a sprintversenyben vb-címvédő svéd Martin Ponsiluomának jutott egy diadal még november végén a 20 km-es egyéni idénynyitó versenyen. Négyszer fordult elő, hogy a dobogó mindhárom fokán csak norvég biatlonos állt, tízszer pedig az első két hely volt az övék. Ennek megfelelően váltóban négyből négy az északi ország mérlege.

A norvég fölény elsőszámú letéteményese Johannes Thingnes Bö, aki egymaga 11 vk-győzelemnél tart az idényben. Az ötszörös olimpiai és 12-szeres világbajnok sportoló 29 évesen a vb-k történetének harmadik legeredményesebb versenyzője, ráadásul az előtte álló francia Martin Fourcade mindössze egyetlen arannyal gyűjtött többet, azaz őt minden bizonnyal megelőzi Oberhofban. Az örökrangsor élén álló honfitársát, Ole Einar Björndalent azonban idén még nem érheti utol, mivel neki húsz aranya van.

A nőknél sokkal kiegyensúlyozottabb futamokra van kilátás, ugyanis a szezon eddigi 14 egyéni vk-futamgyőzelmén öt nemzet nyolc biatlonosa osztozott. A francia Julia Simon és a váltóval olimpiai bajnok svéd Elvira Öberg tudott háromszor diadalmaskodni, míg két sikerrel büszkélkedhet a tömegrajtos verseny osztrák címvédője, Lisa Theresa Hauser, valamint a 15 kilométeres egyéni versenyben olimpiai bajnok német Denise Herrmann-Wick. Ennek megfelelően váltóban is szoros küzdelemre van kilátás, mivel a négy eddig vk-versenyt három nemzet stafétái nyerték, egyedül a franciák tudtak duplázni, de nincs olyan négyes, amely minden alkalommal dobogós lett volna.

Bár a pekingi téli olimpián három aranyérmet begyűjtött norvég Marte Olsbu Röiseland a mostani szezonban csak a váltóval állt dobogón, de egyetlen arannyal utolérné, kettővel pedig meg is előzné minden idők legeredményesebb női biatlonosát, a 12-vb-címmel rendelkező német Magdalena Neunert.

A magyar színeket egy férfi versenyző képviseli majd, aki a sprintversenyben áll rajthoz, de a személyéről később születik döntés.

Oberhof 2004 után másodszor rendez vb-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!