Sojgu a kétoldalú szövetségesi együttműködést méltatta a kubai védelmi miniszternek

Külföld, 2018.11.14

Oroszország nagyrabecsülését fejezte ki Kubának a nemzetközi színtéren való szövetségesi együttműködéséért, valamint a szankciós nyomásgyakorlás Havanna általi elítéléséért Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta kubai hivatali partnerét, Leopoldo Cintra Fríast.

Sojgu, anélkül, hogy az Egyesült Államokat megnevezte volna, hangsúlyozta, hogy az egymásnak nyújtott kölcsönös kétoldalú támogatás különösen fontos egy olyan időszakban, amikor egyes országok igyekeznek a saját ízlésüknek megfelelően átszabni a nemzetközi jog alapjait és olyan politikát folytatnak, amelynek célja Venezuela, Nicaragua, valamint más latin-amerikai és karibi országok kifogásolt kormányainak leváltása.

Az orosz katonai tárca vezetője szerint a kétoldalú viszony fejlődésének erős lökést adott Miguel Díaz-Canel kubai elnök november elejei moszkvai látogatása. Szergej Sztrocsak orosz pénzügyminiszter-helyettes újságíróknak kijelentette akkor, hogy kormánya kész 38 millió dolláros hitelt nyújtani Havannának a haditechnikai együttműködés keretében. Mint mondta, az erről szóló megállapodást a Cintra vezette kubai katonai delegáció mostani vizitje alkalmából fogják véglegesíteni.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap értesülései szerint a kubaiak a szovjet gyártmányú haditechnikájuk korszerűsítése mellett korszerű eszközöket is be kívánnak szerezni.

Sojgu szerdán Barátság-renddel tüntette ki Cintrát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!