Soltész: meg lehet állítani az EP-választáson a Brüsszel által támogatott migrációt

Külföld, 2019.05.22

Az e heti európai parlamenti (EP-) választáson meg lehet állítani a Brüsszel által támogatott migrációt, és meg lehet védeni az európai keresztény kultúrát - jelentette ki Soltész Miklós, a a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet Csáky Pállal, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselőjével és képviselőjelöltjével közösen tartottak a választás tétjeiről.

Az államtitkár a - Szlovákiában szombaton tartott - voksolást az eddigi legfontosabb EP-választásnak nevezte, tekintettel arra, hogy azon olyan "visszafordíthatatlan folyamatok megállításáról" születik döntés, mint a bevándorlás.

"Nem döntöttek még az emberek olyan dologról (az EP-választáson) sosem, amely egy visszafordíthatatlan folyamat megállítását szolgálja" - hangsúlyozta Soltész Miklós. Rámutatott: segíteni kell a bevándorlásellenes erőket, így az MKP-t is, amely a Fidesz-KDNP természetes szövetségese, s amellyel nagyon jól működtek együtt az EP szintjén is az elmúlt években.

Csáky Pál az EP-választásról szólva külön örömnek nevezte, hogy a küzdelemben az MKP nincs egyedül, mivel egy Kárpát-medencei magyar-magyar szövetség részese, s így "egy csapatért küzd".

Az MKP listavezetője célkitűzéseikről azt mondta: cél, hogy sikerüljön továbbvinni a klasszikus kereszténydemokrata értékrendet az EP-ben, és az is, hogy úttörői legyenek a kisebbségi jogok megvalósításáért folytatott igyekezeteknek. Csáky köszönetet mondott a magyar kormány által a felvidéki magyar közösségnek az elmúlt években nyújtott segítségért, ezek sorában említve a Kárpát-medencei óvodaprogramot, illetve az egyházi intézményekre fordított fejlesztési forrásokat. Hozzátette: a szombati voksolással a felvidéki magyar választók új lendületet adhatnak ennek az együttműködésnek.

Tárnok Balázs, az MKP EP-választási listájának negyedik helyezettje rámutatott: az EP választásokon rendszerint tapasztalt alacsony (legutóbb csak 13 százalékos) szlovákiai részvételi arány miatt kulcskérdés, hogy milyen arányban mennek el szavazni a felvidéki magyarok, hiszen magas részvételi arányuk akár komoly pozíciókat is juttathat számukra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!