Soltész Miklós: a kereszténység megóvása az európai nemzetek megmaradásának alapvető pillére

Külföld, 2017.02.08

A kereszténység megóvása az európai nemzetek megmaradásának alapvető pillére - jelentette ki Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a felvidéki Besztercebányán, ahol Marián Chovaneccel a besztercebányai római-katolikus egyházmegye püspökével találkozott.

Az államtitkár besztercebányai látogatása része annak a mintegy két és fél éve elindított kapcsolatépítő sorozatnak amely római-katolikus, református és ortodox egyházi vezetőkkel megvalósított találkozók által az egyházakkal fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzését és új együttműködések elindítását célozza a Kárpát-medencében illetve az egész közép-kelet európai térségben.

Soltész Miklós a találkozó után az MTI-nek nyilatkozva baráti légkörűnek minősítette a megbeszélést, amelynek hangulata - mint mondta - tükrözte a szlovák-magyar kapcsolatoknak az elmúlt években történt erősödését.

A megvitatott témákról szólva az államtitkár elmondta: beszéltek a kereszténység az európai nemzetek megmaradásában betöltött kiemelkedően fontos szerepéről valamint az üldözött keresztényekkel szembeni szolidaritás lehetőségeiről és az egyházmegye vezetése által a helyi magyar közösségnek nyújtható támogatásról is. Soltész Miklós az utóbbi kapcsán rámutatott: a besztercebányai egyházmegye püspöke pozitívan viszonyul a helyi magyarokhoz, az egyházmegyének Parák József személyében egy magyar helynöke is van, s így a magyar lakta településekre magyar papok kerülhetnek, ami segíti a helyi magyarság megmaradását.

Az államtitkár hozzátette: a jövőben szeretnék tovább szilárdítani kapcsolataikat. Az együttműködés erősítése érdekében olyan zarándoklatsorozatot indítanak, amelynek résztvevői - magyar és szlovák keresztény fiatalok csoportjai - egymás országába látogatnak el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!