Spanyol választás - Eggyel nőtt a konzervatív Néppárt mandátumainak száma a külföldi szavaztok összeszámlálása után

Külföld, 2019.11.13

Eggyel nőtt a spanyol konzervatív Néppárt (PP) parlamenti mandátumainak száma a külföldi szavazatok szerdai összeszámlálása után.

A PP a vasárnapi választáson ezzel 88 helyett 89 mandátumot szerzett a Baszk Nacionalista Párt (PNV) rovására, amely így 6 képviselőt delegálhat a törvényhozásba a korábban jelzett 7 helyett.

Az új eredmény nem kedvező a választáson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés koalíciós kormányalakítási törekvéseire nézve.

A PNV ugyanis azon pártok között szerepel, amelyekre a koalíció támogatójaként számítanak.

A PSOE és az Unidas Podemos összesen 155 mandátummal rendelkezik a 350 fős parlamentben. Ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani az abszolút többség, 176 képviselő támogatása szükséges a szavazás első körében, vagy egyszerű többségre a második fordulóban.

Mindennek megszerzéséhez a rendkívül széttagolt új parlamentben hét különböző pártot kell maguk mellé állítaniuk. Többségükben mérsékelt regionális pártokról van szó, mint amilyen például a Kanári-szigeteki Koalíció, vagy a Kantábriai Regionális Párt.

A legfontosabb azonban az Állampolgárok nevű liberális középpárt meggyőzése lenne számukra, amelynek első reakciója elutasító volt. Ők inkább egy nagykoalíció felé nyitnának a szocialistákkal és a konzervatív Néppárttal, az Unidas Podemos nélkül.

A szocialisták - eddigi nyilatkozataik alapján - szeretnék elkerülni, hogy a parlament katalán vagy baszk szeparatista pártjainak támogatásától függjön az elképzelt baloldali koalíció. Ám a liberálisok nélkül ez marad az egyetlen matematikailag lehetséges verzió.

Az új spanyol parlament december 3-án tartja alakuló ülését, a spanyol király ezt követően fogadja majd a pártok vezetőit és kéri fel kormányalakításra azt a miniszterelnök-jelöltet, akinek van esélye elnyerni a parlament támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!