Spanyol választások - Szakértő: bevándorlásellenes párt talált utat a spanyol szavazókhoz

Külföld, 2019.11.11

A bevándorlásellenes VOX párt a biztonság üzenetével kampányolva "talált utat" a spanyol szavazókhoz a múlt vasárnapi parlamenti választásokon - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Vargha Márk kifejtette, a párt tavaly decemberben robbant be az Andalúz regionális választásokon. Profilja szerint - az emberek mindennapi biztonsága érdekében - az illegális bevándorlást teljesen meg kellene állítani, illetve a szexuális erőszaktevőket életfogytiglanira kellene ítélni.

A VOX áprilisban még az ötödik legismertebb párt volt, de jelenlegi stabil 15 százalékos támogatottságával a nagy, vezető spanyol pártok ligájában játszik már - fogalmazott.

A szakértő szerint az elmúlt évek spanyol migrációs politikájában kétarcúság látszik: míg korábban megtiltották az NGO-hajók kikötését a spanyol partoknál, a mostani választásokat kiírató Pedro Sánchez ügyvezető szocialista kormányfő a humanitásra helyezi a hangsúlyt. Mindeközben Spanyolország rengeteg pénzt és eszközt ad Marokkónak a migráció megfékezésére, továbbá a két ország közösen járőrözik az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren is - emlékeztetett.

A spanyol kormány 2018 decembere óta nem közli az országba érkező migránsok pontos számát, mivel az emberek komolyan megijedtek a tavalyi statisztikáktól - fűzte hozzá Vargha Márk, megjegyezve, hogy ez állhat a VOX felfutása mögött is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!