Spanyolországban 0,13 százalékkal nőtt a munkanélküliség júniusban

Külföld, 2020.07.02

Spanyolországban 0,13 százalékkal, több mint ötezerrel nőtt a munkanélküliek száma júniusban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A munkaügyi központok adatai szerint az év hatodik hónapjában a nyilvántartott munkanélküliek száma meghaladta a 3,86 milliót, 2016 májusa óta nem volt ilyen magas.

A szaktárca jelentésében rámutat a növekedési ütem lassulására, amely az elmúlt hónapban is érezhető volt, miután márciusban a koronavírus-járvány hatására hirtelen megugrott az állástalanok száma. Májusban 26 ezerrel, áprilisban 282 ezerrel, márciusban 302 ezerrel lett több a munkanélküli.

A minisztérium hangsúlyozta: a június hagyományosan kedvező hónapnak számít a foglalkoztatás szempontjából, az elmúlt több mint húsz évben eddig mindössze egyszer, 2008-ban fordult elő, hogy nem csökkent, hanem nőtt a munkanélküliség.

A koronavírus-járvány következtében a spanyol kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet.

Spanyolországban több mint 249 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak eddig, ez a nyolcadik legmagasabb fertőzöttszám a világon. A vírus több mint 28 ezer ember halálát okozta.

A járvány miatt március 15-e és június 21-e között szigorú korlátozásokkal járó szükségállapot volt érvényben. Számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is.

A korlátozásokat május elején kezdték fokozatosan feloldani, az első üzletek 50 nap után nyithattak ki először, szigorú biztonsági előírások mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!