Stagnált a német gazdaság a második negyedévben

Külföld, 2022.07.29

A várt csekély növekedés helyett a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi teljesítményét hozta a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése szerint.

A második negyedévben a német bruttó hazai termék nem változott az előző negyedévihez képest. Az előzőben, az idei első negyedévben 0,8 százalékos volt a növekedés. A második negyedévre 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a szakértők.

Az egy évvel korábbit 1,5 százalékkal haladta meg a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben, a várt 1,8 százalék helyett. Az első negyedévben 3,9 százalékos volt az éves GDP-növekedés.

A koronavírus-válság által nem érintett utolsó negyedévhez, 2019 negyedik negyedévéhez képest az idei második negyedévi GDP még mindig 0,2 százalékkal volt alacsonyabb.

A gazdasági aktivitást a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta. A nettó export azonban fékező hatással volt a gazdasági növekedésre, mivel a külpiacokon a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, az ellátási láncokat megzavaró szállítási fennakadások, valamint az ukrajnai háború miatt éleződő geopolitikai helyzet az emelkedő inflációs nyomással együtt kedvezőtlen feltételeket teremtett az exportorientált német gazdaság számára.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/07/PD22_322_811.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!