Steinmeier: az újságírók és politikusok elleni támadások a demokrácia ellen intézett támadások

Külföld, 2019.07.01

Aki újságírókra és politikusokra támad, az magát a demokráciát támadja meg - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő a dpa német hírügynökség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hétfőn Berlinben.

A német szövetségi elnök felháborodásának adott hangot, hogy politikusok és újságírók mind gyakrabban válnak szélsőségesek célpontjaivá.

A sajtó függetlensége és objektivitása fontos része a demokrácia alapjainak - húzta alá Steinmeier, és külön kiemelte a dpa szerepét a német demokrácia történetében.

"Manapság, amikor azon elmélkedünk, hét évtizeddel az alaptörvény megalkotása és a dpa megalapítása után, hogy hogyan lehetünk ilyen sikeresek a demokratikus úton a diktatúra mélységét követően, akkor a dpa része a kérdésre adott válasznak" - szögezte le a német államfő, aki szerint a hírügynökség nagyban hozzájárult a német demokrácia sikeréhez.

"A hírek és álhírek purgatóriumában, a demokrácia minden korábbinál jobban függ a megbízható forrásoktól" - hangoztatta a német szövetségi elnök. Steinmeier egyúttal arra szólította fel a politikusokat, hogy óvatosan kezeljék a közösségi médiát, mert a politika minőségének egyáltalán nem használ, ha valaki percenként kitesz valamit a Twitterre. "Már annak is nagyon örülnék, ha a jövőben nem a Twitteren keresztül emelne valaki adókat vagy indítana háborúkat" - tett alig burkolt célzást Steinmeier Donald Trump amerikai elnökre.

A német államfő szerint a politikának és a médiának szüksége van egymásra, de csak akkor tudnak működni, ha megtartják egymástól a professzionális távolságot.

"A politikus ne akarjon újságot írni, és ez fordítva is legyen igaz. A sajtó csak így őrizheti meg függetlenségét, a politikának pedig hasznára válik a kritikus nyilvánosság" - érzékeltette elképzeléseit a német elnök.

Az államfő külön kitért Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus június eleji meggyilkolására. Lübckét saját otthonában lőtték agyon, és az emberölés gyanúsítottja beismerte tettét, de a hatóságok most azt vizsgálják, hogy szélsőjobboldali összeesküvés áll-e a politikai gyilkosság hátterében, mert a gyanúsítottat neonáci csoportokkal hozták kapcsolatba.

"A gyilkossági kísérletig vagy - mint Lübcke esetében - gyilkosságig fajuló fizikai erőszak támadást jelent politikai kultúránk, a társadalmi béke és a demokrácia ellen" - húzta alá Frank-Walter Steinmeier, aki szerint a Lübcke-ügyben a szélsőjobboldali terrorizmus új formában öltött újra testet, amely ellen teljes határozottsággal és minden rendelkezésre álló eszközzel fel kell lépni.

A dpa-t 1949. augusztus 18-án alapították, és jelenleg mintegy 1000 újságírót foglalkoztat Németországban és szerte a világban. A német kiadás mellett szolgáltat híreket angolul, spanyolul és arabul is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!