Súlyos veszteségekre számíthatnak a német szociáldemokraták a brémai tartományi választásokon

Külföld, 2019.05.22

A közvélemény-kutatások alapján súlyos veszteségekre számíthat a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a brémai helyi törvényhozási (Bürgerschaft) választáson, amelyet vasárnap, az európai parlamenti (EP-) választással egy napon tartanak.

A tartományi rangú Hansa-városban 73 éve folyamatosan kormányzó szociáldemokraták történetük legrosszabb eredményét érhetik el, várhatóan a második helyen végeznek és akár ellenzékbe is szorulhatnak.

A legkisebb német tartományban tartandó helyi választásnak az egész országra kisugárzó következményei lehetnek: a szakértői értékelések szerint a rossz brémai szereplés az EP-választáson várható gyenge eredménnyel együtt megrázkódtatást okozhat az SPD-ben, és a forrongás akár a párt vezetését is elsöpörheti, ami megrendítheti az Angela Merkel vezette nagykoalíciós - a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD alkotta - szövetségi kormányt.

A közvélemény-kutatások szerint az SPD választói támogatottsága folyamatosan gyengült az utóbbi hónapokban Brémában. Tavaly augusztusban még 28 százalékon álltak, az ellenzékben lévő CDU pedig 24 százalékon. A legutóbbi, szerdán ismertetett adatok szerint a CDU lehet az új összetételű Bürgerschaft legnagyobb ereje, a szavazatok 28 százalékát gyűjtheti össze, és az SPD 23 százalékos eredménnyel a második helyre csúszhat vissza.

A szociáldemokraták így csaknem 10 százalékponttal gyengülhetnek az előző, 2015-ös választáson elért 32,8 százalékhoz képest, a kereszténydemokraták pedig bő 5 százalékponttal erősödhetnek a négy évvel ezelőtti 22,4 százalékhoz viszonyítva.

Utánuk a Zöldek következhetnek, a baloldali irányultságú ökopárt a szavazatok 18 százalékát szerezheti meg, csaknem megháromszorozva a 2015-ben elért 6,6 százalékot. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 11 százalékára számíthat, gyengül a négy évvel korábbi 15,1 százalékhoz képest. A CDU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt 6 százalékot szerezhet, eredménye így várhatóan alig változik a 2015-ös 5,5 százalékhoz képest. Szintén 6 százalékra számíthat a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ami gyengülés a 2015-ös 9,5 százalékhoz viszonyítva.

A Brémából és a szomszédos kikötővárosból, Bremerhafenből álló, alig 680 ezer lakosú tartományt gazdasági válság sújtja, ami szociális gondokat okoz, elégedetlenséghez és a politikától való elforduláshoz vezet, és leginkább az SPD-nek árt. A fő gond a hajógyártás csaknem teljes leépülése, az évtizedekig a legtöbb embert foglalkoztató és a legtöbb állami bevételt termelő ágazat vállalkozásainak kivonulása az észak-németországi tartományból.

A kiutat nem sikerült megtalálnia az SPD és a Zöldek 2007 óta kormányzó koalíciójának. Ezt jelzi a többi között, hogy a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, majdnem a duplája a Németország egészét jellemző 5,3 százaléknak, és hogy Bréma az egy főre jutó évi 20 724 eurós (6,7 millió forint) jövedelemmel csupán a 9. helyen áll a 16 tartomány rangsorában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!