TV műsor

Súlyos károkat okozott a Nida tájfun Kínában

Külföld, 2016.08.03

Csaknem félmillió embernek okozott kárt a Nida nevű tájfun Kínában, miközben a felhőszakadások miatt ezrek rekedtek Szecsuan tartomány székvárosának repülőterén, Tibetben pedig egy gátszakadás miatt három falu került víz alá - számolt be az ázsiai országban uralkodó szélsőséges időjárás következményeiről a helyi média.

A polgári ügyek minisztériumának friss közlése szerint az elmúlt két napban a Nida tájfun miatt 37 ezer embert kellett biztonságba helyezni, több mint 300 épület dőlt romba és 2400 sérült meg. Több mint 19 600 hektáron érte kár a veteményeket, 2700 hektáron teljesen odaveszett a termés.

A kínai szárazföldre kedden reggel érkezett Nida által okozott veszteséget 510 millió jüanra (21,4 milliárd forintra) becsülték.

Szintén szerdai közlés szerint Csengtu városában a heves esőzések miatt le kellett zárni a nemzetközi repülőteret, több tucat járatot más városokba irányítottak, voltak olyanok, amelyeket töröltek és 144 repülőgépet végül késve indítottak.

Tibet Sigatze prefektúrájában a nagy mennyiségű csapadék miatt oly mértékben megduzzadt a Jarlung Cangpo folyó, hogy egy helyütt átszakadt a gát és három falut elöntött; 100 hektár termőterület és erdő is vízben áll.

A helyszínen katonák dolgoznak a gát helyreállításán.

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása, elsősorban az áradások, földcsuszamlások következtében Kínában több száz ember vesztette életét.

A legfrissebb hírek szerint az ország leghidegebbnek ismert városában, az észak-kínai Belső-Mongóliában található Hulun Buirban történelmi rekordot, 44,1 Celsius-fokot mértek.

A régióban megnőtt a hőgutával kórházba került betegek száma, kiszáradás fenyegeti Kína legnagyobb legelőit, megindult a sáskajárás. A helyiek a sajtóban arra panaszkodnak, hogy félméteres mélységbe ásva sem találnak nedves talajt. Mint mondták, a fű rendkívül alacsony nedvességtartalma veszélyezteti az állatállományt.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!