Szaakasvilit gyanítja a tbiliszi zavargások mögött a Georgiából elűzött orosz képviselő

Külföld, 2019.06.21

Miheil Szaakasvili volt georgiai elnökkel kapcsolatban álló radikálisok támadták meg az orosz küldöttséget Tbilisziben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) nevű, ortodox vallású képviselőket tömörítő szervezet tanácskozásán, és robbantottak ki utcai zavargásokat - jelentette ki Szergej Gavrilov orosz képviselő a Georgiából kimenekített politikustársaival közösen megtartott pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Közös véleményünk az, hogy Georgiában most radikális szélsőségesek nyilvánvaló államcsíny- és hatalomátvételi kísérlete zajlik, amelyet sok vonatkozásában külföldről irányítanak, és úgy tűnik nekünk, hogy kapcsolatban állnak Szaakasvilivel" - jelentette ki Gavrilov, aki egyébként az IAO közgyűlésének elnöke.

Gavrilov úgy vélekedett, hogy az IAO ülése ürügyet szolgáltatott az oroszellenes hisztériakeltéshez és a georgiai ortodoxia lejáratásához. A politikus a történteket összefüggésbe hozta az ukrán ortodox egyházban történt szakadással, valamint az ezzel kapcsolatba hozható jogsértésekkel.

Az orosz képviselők sajtótájékoztatóján elhangzott olyan állítás is, amely szerint a georgiai parlamentbeli rendbontás részvevői telefonon angolul kommunikáltak valakivel.

Tbilisziben csütörtökön zavargások törtek ki, mert a georgiai ellenzéket felháborította, hogy Gavrilov, az orosz küldöttség vezetője - egyébként a helyi protokollszolgálat utasítását követve - a georgiai parlament elnökének székéből vezette az IAO közgyűlését a tanácskozás második napján. Gavrilov a georgiai médiában megjelent híradások szerint fegyverrel harcolt a georgiai központi hatalom ellen az abház szakadárok oldalán. Az orosz politikus valótlannak nevezte az állításokat.

Az oroszellenes zavargásokban 240-en - köztük 80 rendőr - megsérültek. Az orosz parlamenti küldöttséget kimenekítették Georgiából.

Dmitij Peszkov, a Kreml szóvivője "ruszofób provokációnak" minősítette a Tbilisziben lezajlott tiltakozásokat. Mint mondta, ezt határozottan el kell ítélni.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (az orosz parlament alsóházának) elnöke rámutatott, hogy Georgia elhanyagolta a nemzetközi rendezvények megtartásának normáit, és Tbiliszinek kell szavatolnia a tanácskozás részvevőinek biztonságát.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a történtekért a georgiai radikális ellenzéket hibáztatta, amely szerinte az orosz parlamenti küldöttség látogatását utcai zavargások kirobbantására használta fel, hogy megzavarja Moszkva és Tbiliszi kapcsolatainak normalizálását. A diplomata leszögezte, hogy az orosz fél továbbra is a viszony rendezésén és felélénkítésén fog dolgozni.

Karaszin kijelentette: az Oroszországot a történtek után "ellenségnek" és "megszállónak" tituláló Szalome Zurabisvili georgiai elnöknek saját lelkiismeretével kell elszámolnia azért a kijelentéséért, amely szerint Moszkva érdekelt abban, hogy Tbilisziben tömeges zavargások legyenek.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök "rendkívül szakmaiatlannak" minősítette, hogy Zurabisvili Oroszországot tette felelőssé a történtekért, azt állítva, hogy a georgiai államfő vagy nem ismerkedett meg az ügy részleteivel vagy tudatosan torzítja el a valóságot. Az orosz kormányfő sajnálkozását fejezte ki a kaukázusi állam elnökének retorikája miatt, és arra figyelmeztette őt, hogy az oroszellenes hangulat felerősödése esetén Moszkva eltanácsolja majd az orosz turistákat a georgiai utazásoktól. "És akkor a valódi problémák már Georgia gazdaságában fognak megmutatkozni" - fogalmazott.

Medvegyev kifejezte meggyőződését, hogy az utcai tiltakozások célja a georgiai politikai rendszer "felrobbantása". Az orosz kormányfő ezzel magyarázta, hogy az események kommentálóihoz azonnal csatlakoztak az olyan "politikai bohócok, mint Szaakasvili" és kifejezte reményét, hogy a georgiai nép meg fogja oldani a kialakult helyzetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!