Szakértő: a magyar kisebbség fenyegetése lehet az új norma a román belpolitikában

Külföld, 2020.05.13

A magyar kisebbség fenyegetése lehet az új norma a román belpolitikában - mondta Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban Klaus Iohannis román államelnök magyarellenes kijelentéseiről beszéltek, amikor a szakértő kifejtette, az államelnök úgy érezheti - mivel ez már a második mandátuma, így nem választható újra -, hogy többé nem kell "finomkodnia", s a magyarokkal szembeni valódi érzéseinek is hangot adhat.

Ugyanakkor idén valószínűleg helyhatósági és parlamenti választás is lesz Romániában. "Úgy fest jelen pillanatban, hogy Európában egyedülálló módon a román kormánynak sikerült még ebben a járványos időszakban is rontania a teljesítményén" - mondta, hozzátéve, a kontinensen még a "leggyatrább" kormány is stabilizálta a támogatottságát, a román kormányzó párt, a Nemzeti Liberális Párt a felmérések szerint viszont 13 százalékot bukott.

Ebben a kontextusban rendkívül veszélyes Klaus Iohannis megnyilvánulása, hiszen a megszólalásai, azoknak hangneme a magyar kisebbséget fenyegeti, s úgy néz ki, hogy ez válik a normává Romániában - mondta Pászkán Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!