Szakértő: a német gazdaság erős, de érzékeny a világgazdasági változásokra

Külföld, 2018.11.02

A német gazdaság erős, aligha befolyásolja lényegesen Merkel kancellár esetleges távozása, inkább a világgazdasági változásoknak lehet negatív hatása - erről beszélt Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A német gazdaság, különösen a termelés, az ipar erős, a 2002-2003-as megtorpanás óta egyenletesen fejlődik. Gerhard Schröder kancellár munkaerőpiaci reformjainak köszönhetően csökkent a munkanélküliség és beindult a gazdasági növekedés, és mire 2005-ben Schröder politikailag megbukott, a német gazdaság sikeressé vált - idézte fel a szakember.

Úgy vélte, a német gazdasági sikerek egyik oka a szigorú költségvetési politika: az ország nem költhet többet, mint amennyit megtermel. Emellett az öregedő német társadalom már nem annyira fogyaszt, mint inkább megtakarít, a cégek pedig viszonylag alacsonyan tartják a német munkabéreket, legalábbis az ország gazdasági teljesítményéhez képest - mondta.

A német gazdaság sikerei jelentős részben azokra a nemzetközi termelési láncokra vezethetők vissza, amelyek olcsón tudnak termelni. Az exportorientált gazdaság azonban érzékeny a világgazdasági változásokra, ilyen lehet például az autóipar területén a vámok emelése, de a Brexit is negatív hatással járhat a német gazdaságra, amit az ahhoz szorosan kapcsolódó magyar gazdaság is megérezhet - fejtette ki Csath Magdolna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!