Szakértő: egyre szélesebb tömegeket érint a francia társadalom válsága

Külföld, 2019.05.12

A sárgamellényesek akciói arra utalnak, hogy a francia társadalom válsága egyre szélesebb tömegeket érint, az "emelkedés" lehetősége már nem csupán a bevándorlók előtt zárult be - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Véleménye szerint a válság egyik oka a franciákat végletekig megterhelő bevándorlás, ami az országot a lehetőségei határára vitte. A menekültellátó-rendszer túltelített, nincs elég férőhely, az ügyintézési határidőt az egymás után életbe lépő rendelkezések hiába próbálják csökkenteni - tette hozzá.

A franciák viszonyát a bevándorláshoz ennek ellenére felemásnak nevezte a szakértő, hiszen - mint mondta - bár egyre többen fölvetik az integráció és a kiutasítások kérdését, de közben az emberi jogok hazájaként tekintenek magukra.

Soós Eszter Petronella hangsúlyozta, hogy Franciaország számára a bevándorlás nem csupán elméleti kérdés, hiszen a lakosság jelentős része külföldről származik, és rendelkezik választójoggal is.

A szakértő az EP-választásra utalva megjegyezte, hogy a kampány Macron személye körül forog mindkét oldalon, és ezt a szerepet a francia elnök is elfogadta. Fő ellenfelével, Marine Le Pennel ugyanakkor bizonyos mértékig közösek az érdekeik, hiszen a programjukat mindketten a globalizáció kérdései köré építették - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!