Szakértő: enyhülhet az ukrán nyelvtörvény egy ukrán-magyar csúcstalálkozó nyomán

Külföld, 2020.05.25

Az ukrán oktatási törvény esetében nem, ám a nyelvtörvénynek a magyar kisebbséget érintő rendelkezéseiben enyhülés várható a tervezett Orbán-Zelenszkíj találkozó nyomán - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének Ukrajna-szakértője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Fedinec Csilla emlékezetett: Volodimir Zelenszkíj ukrán államfő kifejezte szándékát, hogy kétoldalú találkozó keretében rendezné a magyar-ukrán viszonyt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A tárgyaláson a nyelvtörvénynek elsősorban a magyar nyelvű sajtót hátrányosan érintő rendelkezéseinek enyhítésére kerülhet sor - tette hozzá.

Mint mondta: a z ukrán magyar viszonyt jellemzi, hogy Zelenszkíj hivatalba lépése óta valamennyi "fontos" ország vezetőjével, illetve az Ukrajnával szomszédos országok vezetőivel is találkozott. Ez alól csak Magyarország kivétel.

Arról is szólt, hogy a korábbi államfő, Petro Porosenko, illetve a korábbi amerikai alelnök, Joe Biden között korábban lezajlott beszélgetést rögzítő és korrupció gyanúját felvető hangfelvétel nyilvánosságra hozásának célja az ukrán-amerikai viszony aláásása.

Ez egyértelműen Oroszország érdeke - mondta a szakértő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!