Szakértő: Franciaországban a középosztály elégedetlensége okozza a tüntetéseket

Külföld, 2018.12.03

Franciaországban a középosztály egyre rosszabbul él, elégedetlen, csalódott a politikusokban, ez az oka a demonstrációknak - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Emmanuel Macron, másfél éve megválasztott köztársasági elnök reformjai nyomán a francia gazdaság kezd fenntarthatóvá válni, ám ezek az intézkedések csak hosszú távon fejthetik ki pozitív hatásukat. Ugyanakkor a középosztály az 1990-es évek vége óta egyre rosszabbul él, csalódott az egymást követő kormányok ígéreteiben és elégedetlen - magyarázta.

A mostani megmozdulások közvetlen kiváltó oka az üzemanyagadó emelése, amelynek az az oka, hogy a környezetvédelmi intézkedések költségeit beépítették az üzemanyagok árába - tette hozzá.

A tüntetőknek nincs vezetőjük, ezért nehéz velük tárgyalni, megegyezni. Az egyik nagy kérdés, hogy az ellenzéknek sikerül-e az általános társadalmi elégedetlenségből politikai tőkét kovácsolni az elnökkel szemben - mondta a szakértő.

Szűcs Anita elmondta: a szükségállapot elrendelésével kapcsolatos felvetésekre Macron úgy reagált, hogy az nem erre való. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a tüntetők követelik Macron lemondását, lemondatását, a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia köztársasági elnököt nehéz eltávolítani, lemondásra pedig 1969-ben volt legutóbb példa, amikor Charles de Gaulle távozott az államfői székből.

Az utcai demonstrációk néhány hete kezdődtek Franciaországban: százezrek vonultak utcára, autókat, épületeket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, fosztogattak. A rendőrség eddig több száz embert állított elő és több mint százan megsérültek, köztük több tucat rendőr.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!