Szakértő: Magyarországnak jó hír, hogy Nagy-Britannia akár 2022-ig is fizetheti uniós költségvetési hozzájárulását

Külföld, 2019.12.14

A brit Konzervatív Párt nagyarányú választási győzelme alapján Boris Johnson miniszterelnök január végéig kilépteti országát az Európai Unióból, de az átmeneti időszak végéig - akár 2022-ig - megmarad Nagy-Britannia uniós költségvetési hozzájárulása, és ez Magyarország számára jó hír - mondta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese szombaton az M1 aktuális csatornán.

Szajlai Csaba hangsúlyozta, hogy a csütörtöki brit választások eredménye így befolyásolhatja a következő hét évre - 2021-2027-re szóló EU-büdzsé tervezetét.

Emlékeztetett arra, hogy a csütörtök-pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozón a következő költségvetési periódus ügyében nem sikerült előrelépni. Az unió soros elnöki posztját betöltő Finnország előterjesztése értelmében az uniós keretköltségvetés mértékét a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,1 százaléka helyett 1,07 százalékában maximálnák, ez azonban 50 milliárd eurós kiesést jelent.

Szajlai Csaba azt mondta: a finn javaslat Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének tetszését sem nyerte el, ezért is remélhető, hogy nem változik a korábbi költségvetési keret. Ezt nemcsak a visegrádi tagállamok szeretnék, hanem az EU több régi tagállamának is ez az érdeke - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!