Szakértő: várhatóan meglesz a konzervatív többség a brit előrehozott parlamenti választáson

Külföld, 2019.11.25

Várhatóan meglesz a Konzervatív Párt többsége a brit előrehozott parlamenti választáson - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakértő szerint a Konzervatív Párt a közvélemény-kutatások szerint elérte a 43 százalékot, azt az értéket, mint az előző választásoknál, 2017-ben. A Munkáspárt viszont biztosan nem éri el az akkori 41 százalékos szintet, mert a felmérések szerint 30 százalékon áll most - tette hozzá.

Azt mondta, egyes közvélemény-kutatások szerint 58 fős konzervatív többség is kialakulhat a brit parlamentben, de előfordulhat, hogy nem lesz meg a Konzervatív Párt többsége, és valakivel együtt tud csak kormányozni, vagy esetleg egy munkáspárti kisebbségi kormány alakulhat. Utóbbiaknak azonban a szakértő szerint kicsi az esélye.

Gálik Zoltán hangsúlyozta - és mint mondta, ezt a konzervatívok is sugallják a lakosságnak - hogy az előrehozott választás arról szól: a három és fél éve tartott népszavazás után minél hamarabb "letudják" a Brexitet.

Azonban még biztos konzervatív többség esetén sem lehet tudni, hogy pontosan mi történik, valószínűleg újrakezdődne az a vita, hogy pontosan milyen feltételekkel akar az Egyesült Királyság hozzáférni az egységes piachoz - mondta.

A Munkáspárt gyorsan, három hónap alatt újratárgyalná a megállapodást az Európai Unióval, vámunióba lépne az EU-val, a liberális demokraták egyenesen a kilépés visszavonását ígérik, de ezeknek a szakértő szerint nincs realitása. A konzervatívok megígérték, hogy még decemberben "keresztülnyomnák" a Boris Johnson brit miniszterelnök által szorgalmazott megállapodást, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság februárban kiléphetne az EU-ból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!