Századvég: a magyar közvélemény elutasítja Brüsszel tervét Ukrajna finanszírozásáról

Külföld, 2022.11.08

A magyar közvélemény elutasítja Brüsszel tervét Ukrajna finanszírozásáról - írta a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-hez.

Emlékeztettek: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent közös cikkében - a második világháborút követően az Egyesült Államok által Nyugat-Európának nyújtott átfogó segélyprogram, a Marshall-terv mintájára - egy 21. századi Marshall-tervet szorgalmazott, amelyben az Európai Unió nagyszabású támogatási programot indítana Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. Hozzátették: Ursula von der Leyen és Olaf Scholz hangsúlyozták, hogy többgenerációs feladatról van szó, amelynek már most neki kell kezdeni.

A Századvég ezért feltérképezte, hogy a magyar lakosság mit gondol az Ukrajnát érintő pénzügyi és katonai segítségnyújtás formáiról, különös tekintettel az ország európai - és azon belül magyar - adófizetői pénzekből történő újjáépítésének elképzelésére.

Azt írták, Ukrajna európai finanszírozású újjáépítésének gondolata hónapok óta Brüsszel politikai napirendjének része. Emlékeztettek arra, hogy az Európai Tanács 2022 márciusában egy Ukrajnát segítő szolidaritási vagyonkezelői alap létrehozásáról döntött, illetve szorgalmazta az ehhez szükséges előkészületek megkezdését. Ezek után májusban nemzetközi konferenciát tartottak Ukrajna támogatásáról, amelynek célja egyebek mellett az ország újjáépítéséhez szükséges források előteremtése volt. Az Európai Tanács a május 30-31-i rendkívüli ülésén pedig kijelentette, hogy fontolóra kell venni egy Ukrajna újjáépítését célzó platform létrehozását, amelyben többi között az ukrán kormány, az Európai Unió és annak tagállamai, illetve az Európai Beruházási Bank vennének részt.

Közölték: a kutatási adatok alapján kijelenthető, hogy a közvélemény elvárásai nem találkoznak a brüsszeli vezetők elképzeléseivel az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges pénzügyi források előteremtéséről.

A felmérés szerint a magyarok 53 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió és tagországai finanszírozzák Ukrajna helyreállítását. Ehhez hasonlóan a megkérdezettek több mint kétharmada - 69 százaléka - nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagállamai finanszírozzák a háború alatt az ukrán nyugdíjakat és szociális ellátást, továbbá több mint háromnegyedük - 79 százalékuk - nem támogatja, hogy a fegyveres konfliktus tartama alatt az ukrán fizetéseket európai pénzekből fedezzék.

"Ezenfelül fontos hangsúlyozni, hogy az Ukrajnának biztosított katonai jellegű segítségnyújtást továbbra is elutasítottság övezi a magyar lakosság körében" - jegyezték meg. Hozzátették: a válaszadók 78 százaléka ellenzi az ukrán haderő európai uniós kiképzését - szemben az augusztusban mért 77 százalékkal -, valamint 81 százalékuk nem támogatja, hogy az Európai Unió és tagjai fegyvert vásároljanak Ukrajnának.

A közvélemény-kutatás - az Európai Unió mellett - kitért Magyarország szerepvállalásának megítélésére is Ukrajna pénzügyi támogatásában. Megállapítható, hogy a megkérdezettek csaknem háromnegyede - 72 százaléka - elutasítja, hogy magyar adófizetők finanszírozzák Ukrajnát.

A Századvég weboldalán, a https://szazadveg.hu oldalon közzétett elemzés szerint a felmérést ezer felnőtt magyar megkérdezésével készítették2022 novemberében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!