Székelyföldön ülésezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottsága

Külföld, 2018.05.17

A székelyföldi Bálványosfürdőn ülésezik május 30-31-én az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága - jelentette be egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

A rendezvény első napján tartják a bizottság ülését, második nap Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel szerveznek nemzetközi konferenciát. Amint Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzatban és az ET önkormányzati kongresszusában is alelnöki tisztséget betöltő politikus elmondta: a konferencia egy másfél év alatt elkészülő ET-jelentés megszövegezési folyamatát indítja el.

Tamás Sándor elmondta: Európa számtalan országában teljesen természetes, hogy egy-egy őshonos kisebbségi közösség nyelvét regionálisan vagy országosan is hivatalos nyelvnek ismerik el. Az ilyen országok felsorolásában Belgium, Olaszország és Finnország mellett Szerbiát is megemlítette, ahol a román és a magyar is regionális hivatalos nyelvnek számít, és a Moldovai Köztársaságot is, ahol a gagauz nyelv élvez ilyen státust. A politikus szerint a rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy Romániában nem rendezett az önkormányzati többnyelvűség.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzati ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke hozzátette: önmagában siker, hogy a fórumot Székelyföldön tartják. Ez ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a 47 országból érkező résztvevők személyes tapasztalaton keresztül érzékeljék az itteni sajátosságokat.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke arról beszélt, hogy a kisebbségi nyelvek regionális hivatalos státusának a megítélése természetes folyamat Európában, és Románia egyre inkább elszigetelődik a kisebbségi igényeket semmibe vevő politikájával. Fontosnak tartotta, hogy az ET kisebbségekre és nyelvi jogokra vonatkozó dokumentumai mellett a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés révén az EU-ban is elindul a kisebbségi és nyelvi jogok kodifikálása. Szerinte az EU-t az különbözteti meg az ET-től, hogy a kötelezettségszegési eljárások révén képes érvényesíteni a szabályait.

Grüman Róbert úgy vélte: Bukarest minden regionális törekvést gátol, nehogy precedensként lehessen Székelyföldön felhasználni. Ezért a székelyföldi törekvések bukaresti semmibe vétele a többi román régió fejlődését is hátráltatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!