Székesfehérvárra látogatott a NATO összhaderőnemi parancsnoka

Külföld, 2020.08.19

Jörg Vollmer, a NATO Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka szerdán találkozott Korom Ferenccel, a Magyar Honvédség parancsnokával Székesfehérváron, az Alba Regia Laktanyában, amely otthont ad a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak.

Korom Ferenc a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a Kárpát-medencei régióban a hátországi műveletek koordinálására, a védelmi és válságkezelési feladatokra a magyar kormány partnereivel többnemzetiségű parancsnokság, majd egy teljes hadosztály létrehozását határozta el korábban. Ennek az alakulatnak a horvát parancsnoka augusztus elsejétől látja el feladatait.

A vezérezredes kiemelte, Magyarország a NATO brunssumi parancsnokságának alárendeltségében teljesíti kötelezettségeit, és műveletekben vesz részt az afganisztáni Resolute Support Mission keretében. A korábbi vállalások mellett idén az olasz vezetésű nyugati régióba érkeznek őrzés-védelmi feladatokat végző magyar erők.

Korom Ferenc közölte: a megbeszéléseken áttekintették a Székesfehérváron állomásozó NATO-erőket integráló szervezet legközelebbi, 2021-ben esedékes képességfelmérését. Szóba került továbbá, hogy 2021 novemberétől egy évre a Magyar Honvédség tábornoki karának tagjai látják el a NATO koszovói válságreagálásban részt vevő nemzetközi erőinek (KFOR) parancsnoki beosztását.

A vezérezredes tájékoztatást adott Jörg Vollmernek a haderőfejlesztési programról, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédséget a "múltból átvezesse a jövőbe", megfelelve egyúttal a NATO elvárásának, a GDP két százalékát elérő védelmi kiadási szint elérésének.

Jörg Vollmer nagyra értékelte Magyarország NATO szerepvállalását és kiemelte, hogy több mint egy évtizede dolgoznak együtt Afganisztánban.

A NATO parancsnoknak Korom Ferenc az Alba Regia Laktanyában tartott állománygyűlésen Partnerség Érdemjelet adományozott a Német Szárazföldi Erők parancsnokaként a közös feladatok végrehajtása érdekében végzett tevékenységét elismerve. A kitüntetést - amelyből évente legfeljebb ötven adományozható - elsőként kapta meg a parancsnok.

A német vezérezredes délelőtt Budapesten a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozata kitüntetést vehette át Benkő Tibor honvédelmi minisztertől a magyar-német katonai kapcsolatok kialakításában és megerősítésében vállalt kiemelkedő szerepének elismeréseként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!