Szennyezett kőolaj - Fehéroroszországba ismét minőségi olaj érkezik

Külföld, 2019.05.02

Ismét minőségi kőolaj érkezik a Barátság vezetéken Fehéroroszországba Oroszországból - idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökön a Belnaftahim fehérorosz olajfeldolgozó és -szállító vállalat közleményét.

A vállalat szerint a klórral szennyezet kőolajat a vezeték orosz szakaszán a Brjanszk megyében található ucsénai ellenőrző állomás tározóiba ürítették ki. A szükséges műszaki műveletek és mintavételek elvégzése után - amelyen jelen voltak az orosz Transznyefty és a fehérorosz Gomeltransznyefty - a szállítás újraindult a moziri állomás irányába.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt több európai ország, így Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok a múlt héten felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat képviselője pénteken arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az érintett cég később közölte, hogy a létesítmény már nem áll a tulajdonában.

A Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése címén büntetőeljárás indult Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!