Szeptemberben váratlanul csökkent az euróövezeti ipari termelés

Külföld, 2020.11.12

Négyhavi növekedés után szeptemberben váratlanul csökkent az ipari termelés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Szeptemberben a várt 0,7 százalékos növekedés helyett szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában az előző havihoz képest az augusztusi 0,6 százalékos havi növekedés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában szeptemberben nem változott az ipari termelés az augusztusi 0,9 százalékos növekedés után.

A legnagyobb havi csökkenést Olaszországban regisztrálták szeptemberben, 5,6 százalékost. Írországban 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest, Portugáliában pedig 3,1 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal Csehországban nőtt az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest. Szlovákiában 3,4 százalékos, Lengyelországban pedig 3,1 százalékos volt az ipari termelés havi növekedése. Magyarországon 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben az előző havihoz képest.

A szeptemberi ipari termelés az euróövezetben 6,8 százalékkal, az EU-ban 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piac az egy évvel korábbinál 5,8 százalékkal alacsonyabb ipari termelést várt szeptemberre az euróövezetben az augusztusi 6,7 százalékos elmaradás után.

A legnagyobb mértékben, 13,6 százalékkal az írországi ipari termelés csökkent szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Németországban 8,7 százalékos, Hollandiában 6,1 százalékos volt a csökkenés. Magyarországon 1,0 százalék volt az ipari termelés csökkenése szeptemberben éves szinten. Ennél kisebb mértékű csökkenést csak Szlovákiában regisztráltak szeptemberben az EU-ban, 0,2 százalékost. Az ipari termelés csak Lengyelországban és Portugáliában növekedett szeptemberben éves bázison, 3,3 és 2,5 százalékkal.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10662169/4-12112020-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!