Szerb belügyminiszter: szigorú büntetés jár az illegális fegyverbirtoklásért

Külföld, 2016.07.02

Ezentúl "drákói szigorral" lépnek fel a szerbiai hatóságok az illegális fegyverbirtoklási ügyekben - jelentette ki szombaton Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a belgrádi Pink televízióban a szombat hajnalban történt, öt ember halálával végződött  vajdasági gyilkossággal kapcsolatban.

A kelet-vajdasági Begaszentgyörgy (Zitiste) egyik kávéházában öt ember meghalt és több mint húsz megsebesült, amikor egy férfi - feltehetően szerelemféltés miatt - géppisztollyal lövöldözni kezdett. A férfi elsőként feleségét ölte meg.

A szerb belügyminiszter szombaton felszólította mindazokat, akik törvénytelenül tartanak otthon fegyvert, hogy regisztrálják a fegyvereket, vagy adják át a rendőrségnek. November elsejéig következmények nélkül adhatják át a lőfegyvereket, nem kell bizonyítani a fegyverek eredetét sem. A türelmi idő lejárta után viszont "drákói szigorral" büntetik majd a törvénytelen fegyverbirtoklást.

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy egy hasonló fegyverleadási akcióban tavaly több száz fegyvert adtak le, ugyanakkor még mindig több millió illegális fegyver lehet az embereknél.

A szerb sajtó - a 2011-es népszámlálási adatokra hivatkozva - korábban arról számolt be, hogy az országban nyilvántartott 2,5 millió háztartásra 3 millió illegális lőfegyver jut. A legtöbb illegális fegyver az 1990-es évek délszláv háborúiból maradt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!