Szerb elnök: rendezni kell a szerb-koszovói viszonyt

Külföld, 2017.07.24

Szerbiának rendeznie kell a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelnie, és Szerbia is tovább tudjon lépni - írta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a Blic című belgrádi napilapban hétfőn megjelent cikkében.

Az államfő szerint nemzeti konzultációt kell tartani Koszovó helyzetéről, illetve a terület jövőjéről. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli, többségében albánok lakta tartományának tekinti a területet.

Aleksandar Vucic aláhúzta: tartós megoldásra van szükség, amely kizárja az összetűzések lehetőségét. "Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket, és próbáljunk meg végre reálisak lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük, vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk" - fogalmazott a szerb elnök, mindazonáltal nem fejtette ki, mi az, amit már elveszített Szerbia.

A közvéleményben megjelent vélekedés szerint Aleksandar Vucic az utóbbi néhány hétben megfogalmazott kijelentéseivel Koszovó függetlenségének elismerésére készíti fel a szerb népet. Erre utalt Hashim Thaci koszovói elnök is egy múlt csütörtöki interjúban, amikor azt mondta: hamarosan történelminek nevezhető megállapodás születhet a szerb-koszovói viszony rendezését és a megbékélést illetően, a folyamat végén pedig "a valóság elfogadására" is sor kerül, emiatt viszont csorbulhat a koszovói és a szerb államfő népszerűsége is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!