Szerb elnökválasztás - Egyelőre alacsony a részvétel

Külföld, 2017.04.02

Egyelőre alacsony a részvétel a vasárnapi szerbiai elnökválasztáson, de a szakértők szerint ez jellemző is a választási napok délelőtti óráira, a tapasztalok szerint a legtöbben a délutáni órákban vonulnak az urnákhoz.

A központi választási bizottság (RIK) adatai szerint 10 óráig a választásra jogosultak 10,56 százaléka adta le voksát, a részvételi arány tehát egyelőre alacsonyabb, mint öt évvel ezelőtt. A legnagyobb arányban a Vajdaságban voksoltak, ahol a szavazás első három órájában 12,06 százalékos volt a részvétel.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) közölte, hogy 9 óráig a választásra jogosultak 5,8 százaléka adta le voksát, a legnagyobb részvétel pedig a Vajdaságban volt, ahol a szavazók 7,3 százaléka szavazott.

Bojan Klacar, a CeSID vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban kiemelte, egyelőre alacsonyabb a részvételi arány, mint az öt évvel ezelőtti elnökválasztáskor volt, viszont magasabb a 2012-es és a 2014-es előrehozott parlamenti választások idején mértnél.

A különböző felmérések azt mutatják, hogy 20 óráig 52-56 százalékos lesz a részvételi arány.

A szavazóhelyiségek 7 órai megnyitása óta sehol sem történt nagyobb rendellenesség - jelentette ki a központi választási bizottság a reggeli eseményeket elemezve.

A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksukat. Előzetes, nem hivatalos eredmények 22 óra után várhatóak, a végleges eredményeket pedig legkésőbb április 6-ig kell nyilvánosságra hozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!