Szerb miniszterelnök: a hágai Nemzetközi Törvényszék nem valósította meg a célját

Külföld, 2016.04.01

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT) azzal a céllal állították fel, hogy megbékélést hozzon a délszláv háborúk által megtépázott térségnek, ám a törvényszék ezt a célját semmilyen módon nem érte el - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, amelynek fő témája az utóbbi egy hét két hágai ítélethirdetése volt.

A szerb miniszterelnök kiemelte, hogy az NT ahelyett, hogy a megbékélést segítette volna elő, inkább "szegeket vert az alvó Balkán koporsójába".

Emlékeztetett arra, hogy az NT csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust. Egy héttel korábban pedig tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt. Ezzel a két ítélettel a törvényszék lassan befejezi "az inkább politikainak mint joginak nevezhető tevékenységét" - fogalmazott Aleksandar Vucic.

Szerbia politikai, gazdasági és erkölcsi útelágazásnál áll, a folyamatos zuhanás után sikerült újra növekedést elérni minden szinten, amit ennek a két ítéletnek sikerült némileg beárnyékolnia, és újabb politikai "örvényeket" kevernie - mondta Vucic.

Kijelentette, hogy Szerbia nem kívánt részt venni a Karadzic-ítélet utóéletét követő vitában, Belgrád csak annyit mondott, hogy nem fogja engedni, hogy bárki is támadja a szerbeket az ítélet miatt. Ennek ellenére rövid időn belül Bosznia-Hercegovina támadóan lépett fel Szerbiával szemben, és Bakir Izetbegovic, a háromtagú államelnökség bosnyák tagja arra is utalást tett, hogy kezdeményezni fogják a Szerbia ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon népirtás miatt indított és lefolytatott kártérítési per újratárgyalását.

Aleksandar Vucic kitért a Vojislav Seselj elleni büntetőeljárásra is, amely 14 évig tartott, és a szerb miniszterelnök szerint már az elejétől kezdve politikai ügy volt. Kiemelte, hogy az NT még akkor is kérte Seselj kiadatását, amikor már tudhatták, hogy mi áll az ítéletben, azaz hogy fel fogják menteni. Szerbia viszont a törvényi eljárásoknak megfelelően járt el, és megvédte az ország, valamint annak állampolgára, Vojislav Seselj méltóságát. Mint fogalmazott: személyesen semmilyen problémája nincs a radikális politikussal, a politikájával viszont annál inkább. "Szembe fogok helyezkedni a politikájával, amely Szerbiát a múltba és a bizonytalanságba, szenvedésbe, gondokba és gazdasági kudarcba taszítja. Ez a politika elszigetelne minket mindenkitől a Balkánon, de Európában is" - szögezte le a szerb kormányfő.

Aleksandar Vucic csupán az utóbbi néhány évben határolódik el ilyen élesen az ultranacionalista Vojislav Seseljtől. A miniszterelnök és Tomislav Nikolic államfő is tagja és vezető politikusa volt az 1990-es évek elejétől kezdve a Seselj vezette szélsőséges, nacionalista Szerb Radikális Pártnak (SRS). Az SRS nyíltan oroszbarát és Nyugat-ellenes politikát folytatott. Miután Seselj 2003-ban feladta magát a hágai törvényszéken, a párt elnöke Tomislav Nikolic lett. Nikolic Európához való hozzáállása egy idő után megváltozott, amivel párttársainak többsége nem értett egyet, és Seselj javaslatára kizárták az SRS-ből. Ekkor alakította meg a jobbközép, Európa-párti Szerb Haladó Pártot, amelyhez Vucic is azonnal csatlakozott, és amely jelenleg a legnagyobb szerbiai párt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!