Szerb miniszterelnök: szigorúbb büntetést kapnak az erőszaktevők

Külföld, 2016.07.15

A szerb büntető törvénykönyv módosításával szigorítják a családon és a társadalmon belüli erőszak büntetését is, valamint új, nemi szabadság elleni bűncselekmények is bekerülnek a törvénybe - jelentette Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteken.

A kormányfő belgrádi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az erőszaktevők többé nem kaphatnak felfüggesztett börtönbüntetést, hanem le kell tölteniük a kiszabott büntetési időt.

Aleksandar Vucic a kormány több tagjával, valamint civil és segítő szervezetek tagjaival tárgyalt pénteken a családon belüli erőszak, az iskolai erőszak, a huliganizmus, és a társadalom minden szintjén, az élet minden területén fellelhető erőszak elleni küzdelemről.

Az új törvénnyel a tervek szerint már bizonyos bűncselekmények kísérletét is büntetik majd. Emellett növelik a büntetés alsó és felső határát is. A büntetés alsó határa azért emelkedik, mert már az elkövetési kísérlet is bűncselekménynek számít majd, a legfelső határt pedig legalább három esetben - kiskorúval és magatehetetlen személlyel szembeni szexuális visszaélés, illetve szexuális erőszak - mindenképpen növelni kell.

Aleksandar Vucic szerint a közelmúltig túl alacsony büntetéseket szabtak ki a bíróságok a nemi szabadság elleni bűncselekményekért, ami téves üzenetet közvetít az elkövetők felé.

A családon belüli erőszak ellen is határozottan kell fellépni - hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor, javuló tendenciának tekinthető, hogy míg tavaly 61 ember lett családon belüli erőszak áldozata, az idei év első felében "csak" 19. Bejelentette, hogy további biztonságos házakat építenek az áldozatok számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!