Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról tárgyalt Hahn Belgrádban

Külföld, 2016.09.10

Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról, különösen a Koszovóval való kapcsolat rendezéséről szóló 35. tárgyalási fejezetben foglaltakról tárgyalt Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős biztosa a szerb kormány tagjaival szombaton Belgrádban, ahol részt vett a kormány ülésén.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Johannes Hahn kiemelte: Belgrád és Brüsszel közös célja, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz. Az unióból történő brit kilépésről tartott népszavazás után felmerült, hogy vajon az uniós vezetők továbbra is a bővítés mellett állnak-e - jegyezte meg, leszögezve egyúttal, hogy nincs bizonytalankodás, az uniós bővítés folytatódik: "Szerbiának is helye van az európai családban".

A tárgyalási fejezetek megnyitásával kapcsolatban kifejtette, hogy a szerbiai törvények uniós jogszabályokkal való összehangolása Belgrád és a szerbiai lakosság érdekeit szolgálja.

Mint mondta, az EU figyelemmel kíséri a térségben történő eseményeket, így a szerb-horvát viszony romlását is. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan Nyugat-Balkánra van szükség, ahol béke uralkodik, és amelynek a célja a közös európai jövő, ahol egyetlen ország sem gátolja a többi állam csatlakozását. "Elismerem és értékelem Szerbia aktív és építő jellegű hozzáállását" - fogalmazott, majd így folytatta: hálás a szerb kormányfőnek azért, mert nem reagált a horvát bíráló megjegyzésekre.

Aleksandar Vucic miniszterelnök arról biztosította az uniós biztost, hogy Szerbia elkötelezett az uniós tagság iránt, és minden tőle telhetőt megtesz a csatlakozás érdekében.

Brüsszel eddig négy csatlakozási fejezetet nyitott meg Szerbiával a 35 közül. Belgrád stratégiai célja, hogy 2020-ra az EU tagjává váljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!