Szerbiai választások - Számos csalásra derült fény már a listaállítások során

Külföld, 2016.04.12

A szerbiai előre hozott parlamenti választásokat ugyan csak április 24-én tartják, ám már eddig is számos csalásra derült fény, a leggyakrabban az induláshoz szükséges 10 ezer támogatói aláírás hamisításáról volt szó - közölte az országos választási bizottság kedden.

Dejan Djurdjevic, az országos választási bizottság elnöke néhány napja is reagált már a csalásokra, akkor úgy fogalmazott: a bizottság munkája szinte már egy ügyészségével ér fel. A választási bizottság elnöke arra utalt, hogy több csalási kísérletet is felderítettek az utóbbi napokban, és így vizsgálat indult egyes pártok ellen.

Az Egységes Orosz Párt a szabácsi (Sabac) bíróság pecsétjét hamisította meg, és így mintegy ötezer aláírást "hitelesített". A rendőrségi vizsgálat után kiderült, hogy a pecsét lenyomatát fénymásolták. A párt visszavonta választási listáját. Ugyanilyen hamisítványokat találtak a Republikánus Párt esetében is, ott azonban "csak" körülbelül 900 aláírásról volt szó. A párt ezen kívül kisebbségi magyar pártként kísérelte meg elkerülni az öt százalékos bejutási küszöböt, ezt azonban a választási bizottság elvetette.

A támogatói aláírásokat érvényesítő pecsét hamissága miatt a választási bizottság elvetette a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) és a Horvátok Demokratikus Közösségének (HDK) közös listáját is.

Dejan Djurdjevic felhívta a figyelmet arra, hogy a választási bizottság 2004 óta először szembesül azzal, hogy egy párt hamisított támogatói aláírásokat ad át. "Láttunk olyat, hogy valaki nem írt alá, láttunk rendezetlen dokumentumokat, hogy régi állampolgársági igazolást adtak át, de olyat, hogy tömegesen pecsétet nyomtassanak, olyat még nem" - fogalmazott a választási bizottság elnöke.

Kedden az elnök úgy fogalmazott: a VMDK-HDK lista esetében az a "tragikomikus helyzet" állt elő, hogy 1611 aláírást olyan pecséttel hitelesítettek, amelyet már nem is használ az illetékes bíróság, illetve az említett aláírások hitelesítését nem is azon a bíróságon végezték el, ahonnan a pecsét származik.

A hamisítások miatt a választási bizottság követelni fogja, hogy derítsék ki, "ki volt az, aki ebben a választási folyamatban megkeserítette az életét" - fogalmazott Dejan Djurdjevic. Hozzátette: minden esetről tájékoztatták a rendőrséget és az ügyészséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!