Szerbiai választások - VMSZ: a vajdasági magyarok nagyon aktívak voltak a szavazáson

Külföld, 2016.04.24

Az első felmérések szerint a magyarok nagyon nagy számban vettek részt vasárnap a szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választásokon - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornának adott interjújában.

A műsorban Szabadkáról bejelentkező elnök szerint azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mennyi mandátumot kaphat a párt - amely tagja volt a távozó kormánykoalíciónak -, de reálisnak tűnik, hogy megtartsa az eddigi öt helyét a köztársasági parlamentben.

"Ez azért volna fontos, mert akkor továbbra is önálló frakciónk lenne, ami egy másfajta politizálási lehetőséget biztosít a parlamentben" - tette hozzá.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke elmondta azt is, hogy az új kormányban is a parlamenti többség részét szeretnék képezni. Ugyan közvetlen szerepet nem vállalnának, de államtitkári szinten bekapcsolódnának a kormányzati munkába - tette hozzá.

A 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 20 lista közül választhatott az előre hozott parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,73 millió szavazópolgára 15 lista jelöltjeire adhatta le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartottak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol legutóbb két évvel ezelőtt járultak az urnákhoz az állampolgárok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!