Szerbiai választások - Vucic: június elejéig feláll az új szerb kormány

Külföld, 2016.04.26

Nagyon gyorsan, már június elején felállhat az új szerb kormány, Aleksandar Vucic, az előre hozott parlamenti választást megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke ugyanis kijelentette, a kormányalakításra már a SNS május 28-i rendkívüli kongresszusa után számítani lehet.

A szerbiai törvények értelmében a választások végleges eredményeit a voksolás után legfeljebb 96 órán belül közölni kell. Mivel azonban történtek szabálytalanságok, néhány helyen meg kell ismételni a voksolást, amire a munka ünnepe és a szerb ortodox húsvét miatt nem vasárnap, hanem egy héttel később lesz csak mód. Így a végleges eredmények kihirdetése is csúszik. Ezt követően tíz napon belül kell kiosztani a képviselői mandátumokat a győztes választási listák között, és a végleges eredmények közlése után 30 napon belül meg kell tartani a parlament alakuló ülését. Attól a naptól kezdve pedig 90 napon belül fel kell állnia a kormánynak. Mivel azonban Aleksandar Vucic már a kampány során is kiemelte, hogy gyors kormányalakításra számít, illetve Szerbiának "nincs ideje" arra, hogy ne legyen parlamentje, ezért várhatóan minden folyamat a legrövidebb időn belül lezajlik.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a választást az előzetes eredmények alapján 48,23 százalékkal megnyerő Szerb Haladó Párt kivel, mely pártokkal kíván koalícióra lépni, Aleksandar Vucic eddig csak a Vajdasági Magyar Szövetséget nevezte meg biztos partnerként. Hozzátette: olyan pártokat és személyeket hív majd meg a kormányba, akik hajlandók harcolni a jobb és sikeresebb Szerbiáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!