Szerdán teszi le államfői esküjét Aleksandar Vucic jelenlegi szerb kormányfő

Külföld, 2017.05.29

Kedden lemond szerb miniszterelnöki tisztségéről, szerdán pedig leteszi államfői esküjét Aleksandar Vucic.

Ez volt az első alkalom Szerbia történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnök a köztársasági elnöki tisztségért indult. Vucic az április 2-i elnökválasztáson a voksok 55 százalékát szerezte meg.

Az új miniszterelnök személye még mindig nem ismert, az eskütételtől számítva Aleksandar Vucicnak 30 napja lesz arra, hogy felkérjen valakit a kormányalakításra, ellenkező esetben előrehozott parlamenti választást kell tartani. Az új kormányfő kinevezéséig ideiglenes miniszterelnöke lesz a nyugat-balkáni országnak Ivica Dacic külügyminiszter személyében, aki korábban már volt Szerbia kormányfője.

A szerb sajtó találgatásai szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az új elnök éppen Dacicot kéri fel arra, hogy a kormányt a megbízatása további három évében is vezesse.

Az elnök hivatalos, ünnepélyes beiktatását június 23-án tartják. A megválasztott államfő szerdán kijelentette: soha nem látott számú diplomata, politikus, valamint állam- és kormányfő vesz részt az ünnepségen, többek között a magyar, a szlovén, a horvát, a román, a macedón és az osztrák állami vezetők részvételére is számít.

A távozó államfő, Tomislav Nikolic a jövőben az orosz és kínai együttműködést irányító nemzeti tanácsot vezeti majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!