Szergej Szobjanyint újraválasztották Moszkva polgármesterévé

Külföld, 2018.09.10

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere vasárnap este bejelentette, hogy újraválasztották hivatalába. Az exit pollok szerint 74 százalék adta le rá szavazatát, az előzetes adatok szerint 31,24 százalékos részvételi arány mellett.

Szobjanyin a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatásával, de független jelöltként indult.

A nap folyamán az Oroszországi Föderáció 22 alanyának az élére választottak vezetőt, 16 régióban a helyi törvényhozás összetételéről szavaztak, az Állami Duma (parlamenti alsóház) hét képviselői körzetében pedig pótválasztást tartottak.

Bár a szavaztok összeszámlálása a legtöbb helyen még javában tart, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, az Egységes Oroszország elnöke vasárnap este kijelentette, hogy a pártja "nagyon méltó" módon szerepelt, mert az előzetes adatok alapján "gyakorlatilag" a föderáció összes alanyának törvényhozásában megőrizte elsőségét. Sikeresnek nevezte az Egységes Oroszország színeiben indult, vagy a párt által támogatott regionális vezető-jelöltek szereplését is.

Kiemelte, hogy Szergej Szobjanyin valószínűleg magabiztos győzelmet aratott a fővárosban, és hasonlóképpen sikeres lesz Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója is.

Mindkét helyen a kommunista jelölt végzett a második helyen. Ilja Melnyikov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja központi bizottságának első elnökhelyettese kijelentette, hogy a párt országosan nemcsak megőrizte második helyét a politikai erők között, de egyúttal a konkurencia "minőségileg új szintjére" lépett az Egységes Oroszországgal szemben.

További előzetes eredmények hétfőn várhatók, de annyi már biztosra vehető, hogy a távol-keleti Habarovszki területen második fordulóra lesz szükség, mert a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján a liberális demokrata Szergej Furgal, és a hivatalban lévő kormányzó Vjacseszlav Sport is csak mintegy 35 százalékot kapott.

Vasárnap, a választások napján, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hívei Oroszország több mint 80 városában tartottak tiltakozó megmozdulást a nyugdíjkorhatár várható emelése ellen. A hatóságok több mint 800 embert őrizetbe vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!