Szigorították a szlovák parlament házszabályát

Külföld, 2016.12.06

Jóváhagyta, s így az államfői vétót felülírva véglegesítette kedden a pozsonyi törvényhozás a szlovák parlament házszabályának azt a módosítását, amely több tekintetben is szigorítja a tárgyalás menetére vonatkozó szabályokat, s amelynek aláírását Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök korábban arra hivatkozva tagadta meg, hogy a szabályozás korlátozhatja a képviselők politikai jogait.

Az elnöki vétó felülírására s így a házszabály módosításának támogatására 79-en szavaztak, és ötvenen nyomtak nemet a 150 fős pozsonyi parlamentben. Az Andrej Danko házelnök javaslata alapján készült módosítás szinte kizárólag a kormánykoalíció voksaival ment át, az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége nemmel szavazott.

A módosított házszabály értelmében a jövőben egyebek mellett tilos lesz transzparenseket és mindennemű, de főként politikai reklámot ábrázoló röplapot és egyéb anyagot elhelyezni az ülésteremben, a képviselők felszólalásaik során nem használhatnak majd hang és képanyag prezentációt, illetve időbeli korlátok közé szorítják az egyes felszólalásokat és számukat is maximálják. A felszólalások számát a jövőben egy témához legfeljebb kettőre korlátozzák képviselőként, egyes felszólalásaik leghosszabb lehetséges időtartamát pedig - a bejelentkezés módjának alapján - 30, 20 vagy 10 percben szabják meg. Az időkorlát a képviselőkön kívül a miniszterekre is vonatkozik majd, a visszahívásukat célzó javaslatok megvitatásának kivételével. A korlátozás az állam és a kormányfőre, illetve a házelnökre nem vonatkozik.

Az új szabályozás azt is megtiltja a képviselőknek, hogy hang vagy audiovizuális felvételeket készítsenek az ülésteremben, illetve arról is rendelkezik, hogy miként orvosolhatóak azok a múltban nem ritkán előfordult esetek, amikor valaki célzatos obstrukcióval, bekiabálásokkal vagy egyéb módokon megzavarja az éppen folyó ülés menetét. Utóbbiak előfordulása esetén a parlament aktuális ülésének vezetője kiutasíthatja a szabálysértő képviselőt az ülésteremből, illetve amennyiben ennek nem tesz eleget, felfüggesztheti az ülést és több ezer eurós bírságot is kiszabhat a renitensre.

A házszabály módosításának előterjesztői a változtatás szükségességét azzal indokolták, hogy vissza kell szorítani azokat a törvényhozásba nem illő jeleneteket és viselkedési formákat amelyek száma az elmúlt időszakban igencsak elszaporodott. Az időnként vulgáris tartalmú bekiabálások mellett az ilyenek közé tartozott például az is, amikor például egyes ellenzéki képviselők "A kormány/fő tolvajokat támogat" és hasonló feliratú molinókat bontottak ki az ülésteremben vagy éppen az, amikor különböző dokumentumok napokig tartó felolvasásával obstruálva késleltették egy napirendi pont lezárását.

Az eredetileg még októberben megszavazott és most változatlan formában jóváhagyott módosítás Andrej Kiska vétója miatt került vissza a plénum elé. Az államfő a szabályozásban azt bírálta, hogy véleménye szerint alkalmat ad a képviselők politikai szabadságjogainak, így szólásszabadságuknak a korlátozására, illetve azt is, hogy a törvény aránytalanul nagy nyomásgyakorlási lehetőséget ad a kormánypárti többség kezébe az ellenzékkel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!