Szigorúbb felügyelet alá vonnak Kínában egy függőséget okozó ópiátot

Külföld, 2019.04.01

Szigorúbb felügyelet alá vonják a fentanil nevű, ópiát alapú fájdalomcsillapító szert Kínában - jelentette be hétfőn Liu Jüe-csin, a kínai Nemzeti Kábítószer-felügyeleti Bizottság főbiztosának helyettese.

A döntésre azt követően került sor, hogy Washington és személyesen Donald Trump amerikai elnök többször is felelősségre vonta Pekinget amiatt, hogy a Kínából érkező import súlyosbítja az Egyesült Államokban az ópiátfüggőség okozta kiterjedt krízishelyzetet.

A május 1-jétől érvénybe lépő új kínai szabályok értelmében a fentanil és származékai a felügyelet alatt álló narkotikumok és pszichotróp anyagok kiegészítő listájára kerülnek fel.

Kína 2017 márciusában már betiltotta a fentanil négy típusának előállítását és forgalmazását, ezt a tiltólistát pedig később kibővítette 25 típusra és két prekurzorra - vagyis az előállításához szükséges anyagokra. Ezzel Peking szigorúbban járt el az ENSZ követelményeinél, amelyek csupán 21 típus tiltásáról rendelkeznek. Csakhogy a gyártók a vegyületek kémiai szerkezetének apró változtatásaival mégis tudtak kiskapukat találni a tiltás megkerülésére - írja a South China Morning Post hongkongi lap.

Kína tagadja, hogy az új szabályozásnak köze lenne az amerikai követeléshez, de tény, hogy a változás bejelentése épp egybeesik azzal, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten Washingtonba utazik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára. Ráadásul Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, az amerikai fél főtárgyalója korábban úgy nyilatkozott: szeretné, ha a végleges megállapodás tartalmazna egy ígéretet a kínai fél részéről a szer forgalmazásának visszaszorítására vonatkozóan.

Hétfői sajtótájékoztatóján Liu elmondta: Kína eddig is szigorú ellenőrzés alatt tartotta a fentanilt, így az itt legálisan előállított fenantil még sohasem okozott problémát. Hozzátette: azokat az eseteket, amelyek során illegálisan előállított fenantilról volt szó, a kínai hatóságok az amerikai hatóságokkal együttműködésben tárták fel, és a nyomozás megállapította, hogy a tevékenység bűnözők és külföldi bűnszervezetek összejátszásának következménye volt. A főbiztos-helyettes hangsúlyozta: alaptalanul vádolják Kínát az amerikai ópiátkrízis kapcsán, mert a nyomozások során felderített esetek egy szűk szelete csupán a teljes problémának, ez alapján pedig megállapítható, hogy Kína nem lehet az Egyesült Államok legnagyobb fentanil-beszállítója.

A fentanil narkotizáló, a morfiumnál akár százszor erősebb hatásfokkal bíró fájdalomcsillapító szer, amelyet 1964 óta drogként tartanak számon, és az ENSZ a kábítószerekről kötött 1961. évi megállapodása alapján I. osztályú ellenőrzés alá tartozik.

Az amerikai drogfelügyeleti és prevenciós központ statisztikái alapján az Egyesült Államokban az utóbbi években rohamosan nőtt a halálos opioid-túladagolások száma. Míg 2015-ben 33 ezren, a következő évben már 52 ezren, majd egy évvel később 64 ezren haltak meg túladagolásban, ráadásul ezek a számok a 10 évvel korábbi adatokhoz képest kétszeres, a 20 évvel korábbiakhoz képest pedig négyszeres emelkedést mutattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!