Szijjártó: a lehető legszorosabb brit-magyar kapcsolatokban vagyunk érdekeltek

Külföld, 2021.02.09

Magyarország és Nagy-Britannia egyaránt abban érdekelt, hogy a magyar-brit kapcsolatok a Brexit után is a lehető legszorosabbak maradjanak - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután telefon megbeszélést folytatott brit kollégájával, Dominic Raabbal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország több kérdésben szövetségese Nagy-Britanniának. A britek a hatodik legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon: 900 brit vállalat több mint 55 ezer magyar embernek ad munkát - sorolta, hozzátéve, Nagy Britannia Magyarország tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Úgy fogalmazott, a brit cégek a koronavírus-járvány alatt is megmutatták a magyar munkavállalók iránti lojalitásukat: 2020-ban több mint 5,5 millió eurónyi (1 milliárd 963 millió forint) beruházást hajtott végre öt brit vállalat, amelyhez a magyar kormány 2,7 millió eurónyi támogatást adott.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy brit kollégájával "az oltások körül kialakult helyzetről" is egyeztettek. Erről a magyar diplomácia vezetője azt mondta: "mi azt továbbra is szégyenteljesnek tartjuk, hogy az Európai Unió heteket, hónapokat várt az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezésével". Ha arra előbb sor került volna, akkor "már Magyarországon is előrébb tarthatnánk".

Legutóbb szombaton érkezett Magyarországra AstraZeneca-vakcina, és február 13-án érkezik a következő adag - közölte. Kijelentette, hogy a britek rendelkeznek a legnagyobb mennyiségű és "legdiverzifikáltabb" oltóanyagkészlettel.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban be lehessen oltani a magyar embereket, ezért az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái mellett orosz és kínai oltóanyag beszállítására is szerződést kötött. Ennek eredményeként "a következő hetekben jelentősen fel lehet gyorsítani a magyarországi oltási menetrendet" - jelezte.

A külgazdasági és külügyminiszter brit kollégájával tárgyalt az üldözött keresztény közösségek támogatásáról, védelméről, amelyet a magyar diplomácia vezetője mindkét kormány közös, fontos céljának nevezett.

Beszámolója szerint Dominic Raabbal beszéltek arról is, hogy Magyarország felkészül az Európai Tanács elnöki pozíciójára, amely időszak alatt a magyar kormány a nemzeti kisebbségek védelmével, a családok támogatásával és a vallásközi párbeszéddel szeretne leginkább foglalkozni.

Magyarország 2024 második felében tölti majd be a soros elnöki posztot.

Szijjártó Péter jelezte: a brit féltől azt az ígéretet kapták, hogy ezekben a kérdésekben is "együtt fognak dolgozni", szintén ígéretet kapott arra, hogy a brit külügyminiszter idén Magyarországra látogat.

A külgazdasági és külügyminiszter megemlítette, hogy a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik létesítésének századik évfordulóját, amelyről méltó módon kívánnak megemlékezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!