Szijjártó: a Nyugat-Balkán kettős nyomás alatt áll

Külföld, 2021.03.16

Kettős nyomás alatt áll a Nyugat-Balkán, egyrészt az illegális bevándorlással, másrészt a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szarajevóban.

Mint mondta, "itt van most már az ideje annak, hogy Európa ne csak beszéljen a Nyugat-Balkán segítéséről és támogatásáról, hanem valódi tetteket is végrehajtson".

"Mind a migráció, mind a vírus terjedésének megállításában segítségre szorul a térség" - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország nemcsak beszél a támogatás fontosságáról, hanem valódi lépéseket is tesz.

Magyarország készen áll arra, hogy 15 rendőrből álló határrendészszakaszt vezényeljen "Bosznia-Hercegovina azon határszakaszára, amely a legsebezhetőbb, annak érdekében, hogy az illegális migrációs hullámokat meg tudjuk állítani" - közölte.

Másrészt a külügyminiszter negyvenezer PCR-tesztet adott át Boszniának, hogy le tudja lassítani a vírus terjedését.

"Minél ellenállóbb a Nyugat-Balkán ezen két nyomással szemben, annál jobb Magyarországnak egészségügyi és biztonsági szempontból" - tette hozzá.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy "a központosított brüsszeli oltásbeszerzés kudarcot vallott, sokkal kevesebb oltóanyag jön, és sokkal lassabban, mint ahogyan arról a szerződések szólnak".

"Minket, magyarokat is csak az mentett meg, hogy keleti irányból is vásároltunk nagy számú oltóanyagot" - hangsúlyozta.

A magyarok a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában élnek, ezért pontosan tudják, milyen fontos, hogy béke, biztonság és fejlődés legyen ebben a térségben.

"Pontosan tudjuk, hogy ehhez feltétlenül szükséges az európai és az euroatlanti integráció felgyorsítása" - tette hozzá.

Bisera Turkovic bosznia-hercegovinai külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy az Európai Unió elfogadta az új bővítési metodológiát, amelynek köszönhetően remélhetőleg felgyorsul a térség integrációja.

A boszniai miniszter beszélt arról is, hogy országa hiába rendelt a COVAX vakcinabeszerzési programon keresztül oltóanyagot, egyelőre semmit nem kapott.

Boszniának az Európai Uniónak sokkal erősebb támogatására van szüksége. Az Európai Unió határozott fellépése jelzés lenne a nyugat-balkáni térség felé, hogy nem feledkezett meg a régióról - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!