Szijjártó: az EP-választásokon meg kell akadályozni az Európába irányuló migrációs csatorna kialakítását

Külföld, 2019.01.31

Óriási veszélyt jelent az európai szocialisták azon terve, hogy külön csatornát hozzanak létre az Európába irányuló migráció számára, ezt az európai parlamenti választásokon meg kell akadályozni - mondta a magyar médiának nyilatkozva Szijjártó Péter csütörtökön Bukarestben, ahol az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján vesz részt.

A külgazdasági és külügyminiszter Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, a szocialisták csúcsjelöltjének előző napi nyilatkozatára reagált.

"A migrációt meg kéne állítani, nem szervezni kellene. Jól látható, hogy Frans Timmermans és az európai szocialisták a Soros-hálózat megrendelésének megfelelően a migrációs folyamatokat Európa irányába tovább akarják növelni" - mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott: a migrációs folyamatok felerősödését csak úgy lehet megakadályozni, ha az EP-választásokon a migrációt ellenező erők kerülnek többségbe.

"Ez egy nagy vita itt a külügyminiszterek tanácsában is, hiszen Európa számos kormánya bevándorláspárti álláspontot képvisel. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy az EP-választáson majd a választópolgárok el fogják tudni dönteni, hogy milyen irányba menjen tovább Európa ebben a kérdésben" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Elmondta: a külügyminiszterek tanácsának ülésén áttekintették az Európa körül kialakult helyzetet. Megállapítható, hogy keletről befagyott konfliktusok, délről, délkeletről pedig válságövezetek határolják az EU-t - mondta Szijjártó Péter.

"A minket délről körülvevő válságok ügyében sajnos semmiféle előrelépés nem történt, sem a szíriai, sem a líbiai válság tekintetében nem jutottunk előre, ráadásul a szubszaharai Afrikából Észak-Afrika irányába érkezőkkel, valamint a Közel-Keleten tartózkodó migránsokkal együtt közel 30-35 millió olyan ember él Európa közvetlen szomszédságában, akik élethelyzetük miatt bármikor úgy dönthetnek, hogy megindulhat Európa irányába" - közölte Szijjártó Péter.

Úgy értékelte: ennek fényében különösen riasztó Frans Timmermansnak, az európai szocialisták csúcsjelöltjének szerdai nyilatkozata.

"Egyértelműen Soros emberéről beszélünk, ha nem így lenne, nem fogadta volna négyszer Sorost és számtalanszor a Soros György által finanszírozott szervezetek vezetőit Brüsszelben. Ő világossá tette terveit: egy külön csatornát, egy új lehetőséget szeretne létrehozni a migránsok Európába hozatalára abban az esetben, ha a migrációt támogató erők többségben maradnak az EP-ben és az Európai Bizottságban. Ez rendkívül veszélyest Európára: látható volt az elmúlt években, micsoda biztonsági kockázata van a migrációs folyamatoknak" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!