Szijjártó: az EU megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre

Külföld, 2020.03.03

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre - jelentette ki kedden az MTI-nek Minszkből nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.

"Mi nagyon fontosnak gondoljuk az EU Keleti Partnerség politikáját, amelynek egyik fontos részese Belarusz. Mi fontosnak tartjuk ennek a partnerségnek az építését, ezért javasoljuk a Minszkkel szembeni uniós szankciók további lazítását" - tudatta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unióban található nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak az európai gazdaság fejlődésében, a legfontosabb energiatranzit-útvonalak is Fehéroroszországon vezetnek keresztül.

"Belarusz szerepe fontos az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió jövőbeni együttműködése szempontjából, éppen ezért mi is építjük a kapcsolatainkat, elősegítve ezzel egy nagyon fontos európai érdek érvényesítését" - mondta.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország az elmúlt években annak is köszönhette gazdasági sikereit, hogy időben felismerte, kiegyensúlyozott külgazdasági stratégiát kell végrehajtani; a nyugati gazdasági kapcsolatok mellett figyelmet kell szentelni a keleti gazdasági kapcsolatoknak is.

"Mára ott tartunk, hogy a világgazdasági átalakulások sebességét legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatól" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint sok nyugat-európai ország is felismerte már ezt, és látszik, hogy Fehéroroszország gazdasága iránt is egyre nagyobb a nyugat-európai érdeklődés.

"Mi, magyarok is az elmúlt időszakban fel tudtunk építeni egy növekvő és egyre javuló gazdasági együttműködést Belarusszal" - emelte ki Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy életbe lépett a két ország közötti kétoldalú beruházásvédemi megállapodás, amelynek nyomán magyar vállalatok egyre több beruházást hajtanak végre és terveznek a fehérorosz piacon.

"A mezőgazdasági együttműködésünk gyakorlatilag szárnyal" - szögezte le Szijjártó Péter, kitérve arra, hogy már 750 ezer csirkét adtak el magyar termelők a fehérorosz piacon, és az elkövetkező években mintegy 5 millió eurónyi piaci lehetőség nyílik meg számukra.

A Richter egyre növeli piaci részesedését a helyi piacon, emellett pedig a gépipari és közlekedési együttműködés is olyan mértékben fejlődik, hogy már nemcsak magyar vállalatok érdeklődnek a fehérorosz piac iránt, hanem az egyre erősebb fehérorosz vállalatok is keresik az európai gyártási lehetőségeket, és számítanak magyarországi beruházásokra - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy az elkövetkező hónapokban szolgálatba állnak azok az emeletes vonatok, amelyeket a Stadler magyar-fehérorosz közös gyártásban állított elő.

Emellett pedig a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyára traktorgyár létrehozását tervezi Magyarországon, és az elektromos buszokat gyártó fehérorosz cégek is európai gyártási bázisként számolnak Magyarországgal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is említést tett, hogy a két ország közötti összeköttetés is dinamikusan fejlődik. A jelenlegi heti három közvetlen légi járat hamarosan hétre bővül, mert a fehérorosz légitársaság heti öt, a Wizzair pedig heti két járatot üzemeltet majd a két ország között.

Szijjártó Péter Minszkben megbeszélést folytatott Szjarhej Kavalcsuk sport- és turisztikai miniszterrel, Anatolij Hacko agrárminiszterrel, Aljakszandr Csarvjakou gazdasági miniszterrel, valamint Uladzimir Makej külügyminiszterrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!