Szijjártó: Magyarország gázellátása a jövő évre is biztosított

Külföld, 2019.03.21

Magyarország jövő évi gázellátása akkor is biztosított, ha Moszkva és Kijev között nem születik az év végéig új, gáztranzitról szóló megállapodás, a Gazprommal emellett megindult a hosszú távú hazai ellátás biztonságához szükséges tervezés és együttműködés is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

"Az energiaellátás kérdése geopolitikai színezetet is kapott azáltal, hogy Oroszország és Ukrajna közötti tranzit-megállapodás az idei esztendő végével lejár és egyelőre nem köttetett új szerződés. Vagyis könnyen előállhat az a helyzet, hogy Oroszország a továbbiakban Ukrajnán keresztül nem szállít gázt az európai kontinensre. Nekünk erre a forgatókönyvre kell készülnünk, hiszen mindig a legrosszabb forgatókönyvet kell figyelembe venni akkor, amikor az ország energiaellátásának biztonságát kell megterveznünk" - mondta a tárcavezető.

"A mai napon megállapodást kötöttünk a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy ha van, ha nincs tranzitmegállapodás Oroszország és Ukrajna között a jövő évet illetően, a Gazprom akkor is biztosítja Magyarország gázellátását" - tette hozzá.

Elmondta, hogy Magyarország a lakossági és az ipari fogyasztás egy részét ugyanúgy, mint idén, Ausztrián keresztül tudja majd megvásárolni, másrészt pedig ki kell használnia az egész közép-európai térségben egyedülálló tározókapacitását.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 6,3 milliárd köbméternyi gáztározó-kapacitás áll rendelkezésre.

Most látszik csak igazán mennyire jó döntés volt ennek a kiépítése, hiszen ezen tározókban be tudunk tárolni annyi gázt az idén, hogy az elégséges lesz a jövő évben Magyarország gázellátásához - hangsúlyozta.

Elmondta: megállapodtak a Gazprommal arról is, hogy a jövő évi gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt Magyarország még az idén megvásárolja, és azt a cég le is szállítja. "Így tehát az idei esztendő zárásakor biztosak lehetünk a jövő esztendő magyarországi gázellátásának biztonsága és biztosítottsága szempontjából is" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy a magyar kormány a hosszú távú ellátás biztonság vonatkozásában egy újabb déli irányú szállítási útvonallal számol. Rámutatott, hogy a Gazprom együttműködik Bulgáriával és Szerbiával annak érdekében, hogy a Török Áramlaton keresztül érkező gáz egészen Magyarországig és Ausztriáig el tudjon jutni. Az ehhez szükséges minimális infrastrukturális beruházásokat Magyarország úgy el fogja végezni, hogy a jövő év elejétől már meglegyen a fizikai lehetősége az új útvonal használatának - mondta.

Szijjártó Pétert a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 építésénél az orosz állami gázipari vállalat nem számol csúszással, a gázvezeték egyharmadát máris fizikailag megépítették. A projektben a biztosítékot szerinte a nagy nyugat-európai, elsősorban a német vállalatok részvétele jelenti arra, hogy a vezeték megépüljön és teljes kapacitással működjön. Miller elmondta, hogy a Gazprom a Török Áramlat ügyében a bolgárokkal, a görögökkel és a szerbekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat, így a déli szállítási útvonal megvalósítása is teljesen reális.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz fővárosban a nap folyamán megbeszélést folytatott még Nyikolaj Fjodorovval az orosz parlament felsőháza elnökének első helyettesével, Vlagyimir Tyitov első külügyminiszter-helyettessel, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, valamint Alekszandr Novak energetikai miniszterrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!