Szijjártó: minden eszközzel fel kell lépni a vallásos emberek üldözése ellen

Külföld, 2018.11.16

A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit vallása miatt üldöztetés érjen. Ez ellen mindez eszközzel fel kell lépni - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Prágában, egy keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legveszélyeztetettebb vallási közösség a kereszténység.

"Még kimondani is szörnyű, de a világszerte üldözött és meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény" - mutatott rá a magyar diplomácia irányítója. Megjegyezte, hogy a világon mintegy 215 millió keresztény ember szenved el üldöztetést vagy meghurcoltatást.

Az elemzések azt mutatják - fejtette ki Szijjártó Péter - hogy az üldöztetés hátterében a legtöbb esetben "az iszlám radikalizáció fokozatos térnyerése és a vallási nacionalizmus elnyomó ereje áll".

Súlyos probléma az Európába érkezett hatalmas migráns tömegek frusztrációja. Miután az illegális bevándorlók kultúrája szögesen más, mint az európaiaké, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, mert a bevándorlók nem akarnak integrálódni az európai kultúrába, és gyakran felül akarják írni az itteni hagyományokat, szokásokat - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Európában ideológiai háború folyik, a nemzetközi szervezetek elégtelenül védik a keresztény közösségeket, hagyományokat. Példaként az ENSZ globális migrációs paktumát hozta fel, amely a migrációt egyenesen alapvető emberi jogként értelmezi.

"Számunkra, magyarok számára a kereszténység - a teológiai és dogmatikai hagyományok mellett - társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltósága, a család, a nemzet és az egyházak kérdését" - jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter beszédében részletesen tájékoztatta a konferencia résztvevőit a magyar kormányzatnak a keresztény hagyományok és kultúra megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiről.

Václav Maly prágai segédpüspök felszólalásában példásnak és követendőnek minősítette azt a munkát, amelyet a magyar kormány végez az üldözött keresztények megsegítése végett.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!