Szijjártó: Magyarország nem hagyja, hogy bárki blokkolja Szerbia európai integrációját

Külföld, 2016.04.05

Magyarország nem hagyja, hogy bármelyik brüsszeli intézmény vagy uniós tagország blokkolja Szerbia európai integrációját, Belgrád megérdemli az uniós tagságot, és ebben nagy szerepe van a szerb kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szabadkán, miután megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcsponton vannak. Mint fogalmazott: ezt könnyű kimondani, "de ide eljutni rendkívül nehéz volt, egészen biztosan nem mondhatnánk ezt ki a szerb kormány, a magyar kormány és a VMSZ eddigi teljesítménye nélkül. "Nagyra becsüljük a szerb kormány erőfeszítéseit, de főleg nagyra becsüljük a VMSZ szerepét a kormánykoalícióban" - tette hozzá.

Április 24-én előre hozott országos parlamenti választásokat, valamint vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Ezzel kapcsolatban a külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarország és Szerbia között a legszorosabb kapcsot a VMSZ jelenti. Hozzátette: mindkét országnak az az érdeke, hogy a vajdasági magyarok rendkívül erős érdekképviselete megmaradjon országos és tartományi szinten is.

"Mind Magyarországnak, mind Szerbiának az az érdeke, hogy a vajdasági magyar közösség erős legyen, és egységes képviselettel rendelkezzen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy Magyarország üdvözli a hárompárti összefogást, amely a VMSZ körül jött létre, és egyedüli magyar alternatívaként indul a választásokon.

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány és a VMSZ stratégiai szövetsége tette lehetővé azt a gazdasági és térségfejlesztési programot, amelynek már a második pályázati körét is kiírták. Ez a program jó a vajdasági magyar közösségnek, és jó Szerbiának is, hiszen az ország területén valósulnak meg a beruházások - hangsúlyozta. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság öt év után újra összeült, valamint azt is, hogy a szerb kormánnyal megállapodás született arról, hogy növelik a határátkelők számát a két ország között.

Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a változó és kiszámíthatatlan világban az a stabil, baráti, együttműködő viszony, amely Szerbia és Magyarország között van, különösen fontos a vajdasági magyaroknak, de Szerbia összes polgárának is. Köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány támogatja a VMSZ gazdaság- és térségfejlesztési programját, amely elsősorban a vajdasági magyar közösség tagjainak érdekeit képviseli, de azon túlmenően az egész ország gazdasági fellendülésének és teljesítményének növekedéséhez is hozzájárulhat. "Ez a segítség, amelyet a magyar kormány a vajdasági magyarságnak nyújtott, egyedülálló a térségben, de Európában is" - húzta alá.

A választásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a VMSZ célja az, hogy megőrizze politikai erejét, az erős érdekképviselet ugyanis a vajdasági magyar közösség elemi érdeke.

A VMSZ-nek jelenleg 5 képviselője van a belgrádi parlamentben, ahol a VMSZ a legnagyobb szerb pártnak, a Szerb Haladó Pártnak a koalíciós partnere. A tartományi törvényhozásban hét személy képviseli a legnagyobb délvidéki magyar pártot, ahol viszont a legnagyobb szerbiai ellenzéki párt, a Demokrata Párt a partnere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!