TV műsor

Szíria - A cseh külügyi és védelmi tárca helyeselte a légicsapást, Zeman szóvivője viszont bírálta

Külföld, 2018.04.14

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra, Az ügyvezető kormányfő elkerülhetetlennek minősítette a légicsapást. Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

"A vegyi fegyverekkel a civil lakosságra támadó szíriai rendszer elleni csapás elkerülhetetlen volt. Az első információk alapján pontosan hajtották végre, és olyan berendezéseket érintett, amelyek a vegyi fegyverek gyártására vagy tárolására szolgálnak" - állapította meg Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren.

Andrej Babis leszögezte: Csehország számára elfogadhatatlan a vegyi fegyverek használata. Felszólította a nagyhatalmakat, hogy keressék a helyzet békés megoldását Szíriában.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. "Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében" - olvasható a dokumentumban.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni" - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében. Slechtová szerint Csehország biztonsága az akció következtében nincs veszélyben.

Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. "A katonai megoldás mindig a legutolsó" - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!