Szíria - A török tüzérség az Eufrátesztől keletre fekvő kurd területeket támadta, halottak

Külföld, 2018.10.31

A török tüzérség szerdán újabb lövéseket adott le a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból az észak-szíriai Kobani térségébe, amely az Eufrátesztől keletre fekvő területek részeként a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellenőrzése alatt áll. Az incidensben az YPG négy fegyverese vesztette életét.

Az Anadolu török állami hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva egyúttal azt jelentette, hogy az YPG hat milicistája megsebesült.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden megerősítette, hogy a török hadsereg az elmúlt napokban megkezdte a beavatkozást az Eufrátesz keleti partján.

A török sajtó vasárnap arról számolt be, hogy a török tüzérség lövéseket adott le az Eufráteszi keleti partjára az YPG azon hadállásai ellen, amelyek közvetlenül Dzserablúsz településsel szemben találhatók. Az NTV török hírtelevízió katonai forrásokra hivatkozva azt is közölte: az YPG korábban a török-szíriai határon szolgálatot teljesítő török egységeket lőtte, így Ankara a jogos önvédelem keretében járt el.

Erdogan a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy Törökország hadműveletet indíthat az Eufrátesztől keletre fekvő vidéken, kedden azonban leszögezte, hogy megtették az előkészületeket és terveik is készen állnak.

A török elnök kedden ugyanakkor azt is jelezte: a művelet a közeljövőben még átfogóbb és hatásosabb lesz. Ott is "felszámoljuk" a terrorszervezetet - hangoztatta.

Ankara ugyanis a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t. A szíriai kurd milícia mindazonáltal az Egyesült Államok támogatását élvezi, és nagy mennyiségben kap fegyvereket is Washingtontól, ami Törökországot biztonsági szempontból meglehetősen nyugtalanítja. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Eufrátesztől keletre eső területeken az YPG-milicisták mellett amerikai katonák is állomásoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!