Szíria - Ankara és Washington közös műveleti központ létrehozásáról állapodott meg a biztonsági övezettel kapcsolatban

Külföld, 2019.08.07

Közös műveleti központ létrehozásáról állapodott meg Törökország és az Egyesült Államok az Észak-Szíriába tervezett biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban - közölte szerdán a török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai.

A beszámoló szerint a központot Törökországban alakítják majd ki. Mint írták: a felek egyetértettek abban is, hogy minél hamarabb végre kell hajtani azokat az intézkedéseket, amelyek eloszlatják Törökország biztonsági aggodalmait.

Ankara szerint ugyanis az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára. A török vezetés azt állítja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

Ezzel szemben Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t, mert úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia a leghatékonyabb partnere az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Törökország és az Egyesült Államok hosszú hónapok óta nem jutott dűlőre az övezet kiterjedését és felügyeletét illetően, ami miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt napokban már egyre határozottabban fenyegetőzött az önálló hadművelet gondolatával az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai területeken. Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden elfogadhatatlannak nevezett bármilyen török beavatkozást Szíria északi részén.

Hulusi Akar török védelmi miniszter néhány órával a szerdai egyeztetések lezárta előtt már elégedetten jelezte: az amerikai álláspont közeledett az övékhez. A török tárcavezető egyúttal Ankara legutóbbi feltételeit is ismertette: a zónának legalább 30 kilométer szélesnek kell lennie, az YPG-nek maradéktalanul ki kell vonulnia a területről, a kurd milíciánál található nehézfegyvereket be kell gyűjteni és el kell távolítani a térségből, az YPG hadállásait és alagútjait pedig együttesen kell felszámolniuk a török és az amerikai katonáknak.

Akar hangsúlyozta: Törökország együtt akar működni NATO-szövetségesével, ám ha ez mégsem működik, Ankara eltökélt, hogy maga tegye meg a szükséges lépéseket biztonsága érdekében.

A török védelmi tárca szerdai közleményében "a béke folyosójának" minősítette a tervezett biztonsági övezetet. A minisztérium rámutatott: a katonai illetékesek megállapodtak arról is, hogy mindent megtesznek azért, hogy a szíriai menekültek visszatérhessenek hazájukba.

Törökország korábban két hadművelet indított az YPG jelenlétének visszaszorítására Szíriában: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz és el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd 2018 januárjától az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét.

Törökországban a regisztrált szíriai menekültek száma jelenleg 3 millió 644 ezer. Süleyman Soylu török belügyminiszter június elején arról számolt be, hogy eddig 331 ezer szíriai tért vissza hazájába azokra a területekre, amelyeket Ankara ellenőriz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!