Szíria - Ankara kételkedik a kurd csapatkivonásról szóló értesülésekben

Külföld, 2019.08.30

Hulusi Akar török védelmi miniszter pénteken kétkedésének adott hangot azokkal az amerikai forrásokból származó értesülésekkel kapcsolatban, amelyek a Törökország által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia északkelet-szíriai csapatkivonásáról szólnak.

A tárcavezető Ankarában újságíróknak nyilatkozva jelezte: arról ugyancsak érkeznek információk, hogy a hadállások egy részét megsemmisítették, de ezek az értesülések szintén megerősítésre szorulnak. "A saját szemünkkel akarjuk látni, hogy mindezt meg is teszik" - hangsúlyozta Akar.

A szíriai kurd hatóságok kedden jelentették be, hogy elindították a csapatkivonást az ellenőrzésük alatt álló, Törökországgal határos északkelet-szíriai területekről. Közleményük szerint a művelet első szakasza a el-Haszake tartományban fekvő Rász el-Ajn és Tell-Abjad városában található nehézfegyverzetet, valamint az YPG egyes osztagait érinti. Hangsúlyozták egyúttal, hogy a csapatkivonással a kurdok a folyamatban lévő török-amerikai tárgyalások melletti elkötelezettségüket kívánják jelezni.

A kurdok lépésére ugyanis nem sokkal azután került sor, hogy szombaton megkezdte működését Törökországban az északkelet-szíriai biztonsági övezet kialakítását koordináló török-amerikai műveleti központ. Az övezet ötletét január közepén Donald Trump amerikai elnök tűzte újból napirendre.

Ankara és Washington azonban eltérően ítéli meg az YPG térségben betöltött szerepét, így csak hosszas tárgyalások után, augusztus 7-én tudtak megállapodni egy közös műveleti központ létrehozásáról. Az egyezség értelmében augusztus 14-e óta török drónok is szolgálatot teljesítenek Északkelet-Szíriában, szombat óta pedig közös helikopteres járőrözés is folyik.

Az Egyesült Államok az utóbbi években - Törökország folyamatos neheztelése ellenére - fegyverekkel látta el az YPG-t arra hivatkozva, hogy a szíriai kurdok a leghatékonyabb partnerei az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban. Ezzel szemben a török vezetés úgy tartja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

A tervezett északkelet-szíriai biztonsági övezet pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra sem ismert.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői beszédében azt mondta, hogy a területre hamarosan belépnek a török szárazföldi csapatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!