Szíria - Ankara: tájékoztatták Moszkvát a török csapatmozgásról Idlíbben

Külföld, 2020.02.03

Törökország hétfőn tagadta az orosz hadseregnek azt a közlését, amely szerint Ankara nem tájékoztatta Moszkvát a török csapatmozgásról az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

A témáról Ömer Celik, a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője írt hivatalos Twitter-fiókján. Kiemelte: Törökország rendszeresen friss információval látja el Oroszországot. "Az érvényben lévő mechanizmusok" ezúttal is úgy működtek, mint mindig - húzta alá.

A török védelmi minisztérium hétfő reggel arról számolt be, hogy négy török katona meghalt, további kilenc pedig megsebesült Idlíbben a szíriai kormányerők tüzérségének támadásában. A minisztérium aláhúzta: a damaszkuszi erők annak ellenére adták le a lövéseket, hogy Ankara a katonák tervezett pozíciójáról előre tájékoztatta őket. Ismertették azt is, hogy Törökország erősítésnek küldte Idlíbbe a katonai egységeket azzal a céllal, hogy megakadályozza az ott folyó harcok folytatódását.

Az incidens Szerakab településtől nyugatra történt.

A tárca időközben tudatta, hogy a halálos áldozatok száma hatra emelkedett. Egyúttal leszögezték: a jogos önvédelem keretében továbbra is lövik az ellenséges célpontokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő délelőtt bejelentette, hogy Törökország katonai válaszcsapásokat intézett Szíriában a kormányerők ellen. Közölte, hogy a műveletben a török tüzérség és a légierő F-16-os vadászbombázói is részt vesznek. Az első adatok szerint 30-35 ellenséges szíriait "ártalmatlanítottak" - mondta, hozzátéve, hogy eddig 46 szíriai célpontra 222 tüzérségi lövést adtak le.

Az orosz hadsereg ezzel szemben azt állította, hogy a török légierő repülőgépei nem sértették meg a szíriai Idlíb légterét, ugyanakkor a szíriai hadsereg állásaira mért csapásokat nem észleltek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!